- SmaakprofielComplex, krachtig & vol
- DruivenrasSangiovese
- HerkomstItalië, Toscane
Heerlijk bij wildgerechten
-
Biefstuk
-
Ossobuco
-
Parmezaan
Wijnsoort | Rode Wijn |
---|---|
Land | Italië |
Druivenras | Sangiovese |
Regio | Toscane |
Smaakprofiel | Complex, krachtig & vol |
Alcoholgehalte | 13.50 |
Jaargang | 2014 |
Classificatie | DOCG Brunello di Montalcino |
Houtrijping | 24 maanden |
Serveertemperatuur | 16-18 °C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2026 |
Allergenen | Bevat sulfieten |
Afsluiting | Natuurkurk |
EAN-nummer | 8003207014131 |
Art.nr. | 610964 |
awards | |

Als we het over de allerbeste Italiaanse rode wijn hebben, hoort Brunello di Montalcino daar zonder twijfel bij. Dit in tegenstelling tot in de tweede helft van de 19e eeuw, want toen brachten de wijnboeren in Montalcino nog nauwelijks noemenswaardige wijnen voort. Het was de familie Biondi-Santi die het geheim van Brunello di Montalcino ontdekte. Zij plantten rond 1870 een sterke kloon van Sangiovese aan: de Brunello oftewel Sangiovese Grosso. Dat zorgde ervoor dat de druif optimaal kon rijpen in het warme en droge klimaat van Toscane. De sleutel tot succes is wel gebleken: het levert tot aan de dag van vandaag de meest volle en krachtige rode wijnen binnen Toscane op. In 1982 heeft Brunello di Montalcino terecht de prestigieuze DOCG status gekregen.
Brunello di Montalcino wijn
Kracht en rijkdom is wat een typische Brunello di Montalcino wijn kenmerkt. Een Brunello moet minimaal 48 maanden rijpen, waarvan 24 maanden op hout. Daarnaast bevat deze rode Toscaanse wijn een hoog alcoholpercentage, stevige tannines én een geweldig bewaarpotentieel, variërend van 10 tot 30 jaar na het oogstjaar. De aroma's die goed tot uiting komen in Brunello wijn zijn kersen, bramen, kruiden en karamel.Â

Na een nat voorjaar in oogstjaar 2014 kende Moeder Natuur ook in de zomermaanden geen mededogen met de Toscaanse wijnboeren. Verschillende gerenommeerde producenten besloten zelfs geen Brunello te maken. Andere producenten hebben een strenge selectie van druiven in de wijngaard en aan de sorteertafel gehanteerd om de kwaliteit van de wijn te garanderen. En dat is in dit geval zeer geslaagd!

Toscane staat niet alleen bekend om wijn, maar ook om de vele wilde zwijnen. De wijnboeren hebben er een haat/liefdeverhouding mee: de zwijnen eten de druiven op en beschadigen de wijnstokken. Maar wild zwijn past uitstekend bij Sangiovese gedomineerde wijnen. Lekker in een stoofschotel of in een saus met pappardelle.