Lamblin & Fils 'Vaillons' Chablis 1er Cru
- SmaakprofielLicht, fris & strak
- DruivenrasChardonnay
- HerkomstFrankrijk, Bourgogne
Met tonen van limoensorbet
-
Krab
-
Oesters
-
Sushi
Wijnsoort | Witte Wijn, Veganistische wijn |
---|---|
Land | Frankrijk |
Druivenras | Chardonnay |
Regio | Bourgogne |
Smaakprofiel | Licht, fris & strak |
Jaargang | 2019 |
Alcoholgehalte | 13.00 |
Classificatie | AOC Chablis 1er Cru |
Serveertemperatuur | 7-10 °C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2025 |
Allergenen | Bevat sulfieten |
Afsluiting | Kurk |
EAN-nummer | 3269399148015 |
Art.nr. | 235379 |
awards | |

Domaine Lamblin & Fils, opgericht in 1690, is één van de oudste kwaliteitsdomeinen in Chablis. Met het aantreden in 2003 van de 12e generatie mag Domaine Lamblin & Fils met recht een familiebedrijf worden genoemd. De familie vestigde zichzelf eerst als wijnhandelaar in Maligny, een dorpje in het randgebied van Chablis, om begin twintigste eeuw ook eigen wijngaarden aan te leggen. Het bedrijf heeft vanaf de jaren '50 een enorme vlucht doorgemaakt en is inmiddels in heel Frankrijk actief. Naast producent van Chablis, Volnay, Aloxe-Corton, Nuits-Saint-Georges en Gevrey-Chambertin brengt Domaine Lamblin ook wijnen voort in het Rhônedal en de Languedoc. Desalniettemin blijft witte Bourgogne wijn, zoals Chablis, de hoofdmoot met meerdere spatzuivere Premiers Crus en Grands Crus van 100% Chardonnay in het assortiment.
Chablis Premier Cru
Binnen Chablis zijn er veertig climats (specifieke wijngaarden) met de status Premier Cru. Sommige minder bekende en kleine 1ers Crus mogen hun Chablis ook op de markt brengen onder de naam van het ‘hoofd climat’ waar ze onder vallen, zoals bijvoorbeeld Vaillons. Het gaat dan vaak om kleine secties binnen de grote 1ers Crus wijngaarden die een afzonderlijke lieu-dit vormen.

Het verhaal van Lamblin & Fils begon al in 1690 en in 1890 werden daadwerkelijk de eerste wijngaarden aangelegd. Ruim 12 generaties later staat het familiebedrijf nog steeds als een huis met internationale roem én behoud van familietradities. Michel en Didier vullen elkaar sinds 1987 naadloos aan met beide hun eigen specialisatie. En al bijna 15 jaar lang is een goede opvolging verzekerd dankzij hun zonen Alexandre en Clement.

De wijnwetgeving in Bourgogne is zeer complex, maar qua druiven is het makkelijk: voor wit wordt Chardonnay gebruikt en voor rood Pinot Noir. Voor Chablis 1er Cru bestaat het terroir voornamelijk uit Kimmeridge klei (klei met kalk, fossiele schelpdieren en mergel) op hellingen nabij de Serein met veelal een zuidwestelijke of zuidoostelijke oriëntatie.