Als liefhebber leent Victoria haar naam aan de meest Bourgondische Chardonnay van de oogst: rijk en fruitig van smaak met een vleugje vanille dankzij de vatrijping.
Proefnotitie
Intens lichtgeel met jeugdige groenreflex. Complex bouquet van rijp Chardonnay fruit, citrus, rokerige eiken, ananas, geroosterd eikenhout en vanille. Breed en rijk van smaak vol sappige perzik, gele pruim en een delicate zweem vanille van het eikenhout. Heeft de Chardonnay weelde en het rokerige eikenhout van een mooie Bourgogne. Als liefhebber van witte Bourgogne leent Victoria, de vrouw van de château-eigenaar, in mooie jaren zoals 2022, haar naam aan de meest ‘Bourgondische Chardonnay’ van de oogst. 100% Chardonnay, 3 maanden gerijpt in eiken vaten. 13,5% alc. Lekker bij gegrilde coquilles, zalm en spaghetti vongole. Nu van genieten tot 2027.
2022 | Italië, Toscane
Bufalo Nero Bianco
Maar liefst 98/99 punten werden toegekend aan deze fruitrijke en verkwikkende Toscaanse witte wijn. Door zijn gelaagde karakter de ideale metgezel tijdens het diner.
Proefnotitie
Blinkend lichtgoud met frisse glans. Aantrekkelijk van geur met appel, lychee, wit steenfruit en gele bloesem. Fruitrijk en sappig van smaak vol witte perzik, Granny Smith en limoen met body en een verkwikkend karakter. Rijk geschakeerde witte Bufalo Nero met 98/99 punten. Door zijn gelaagde karakter culinair breed inzetbaar. 45% Trebbiano, 35% Malvasia, 15% Chardonnay en 5 % Moscato. 12,5% alc. Lekker bij gegrilde tonijn met sesamkorst, pasta’s in romige sauzen en rijk gevulde salades. Nu van genieten tot 2026.
2022 | Nieuw-Zeeland, Marlborough
Two Rivers 'Convergence' Sauvignon Blanc
Veelvuldig geprezen door de wijnpers en met zijn geconcentreerde en bijzonder frisse smaak vol fruit en mineralen is dit wellicht de beste Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc.
Proefnotitie
Kristalhelder bleek limoen wit-groen. Expressief aromatisch stuivende neus in exotisch frisse stijl met kruisbes, Granny Smith appel, roze grapefruit, kiwi en limoen. Krachtig, geconcentreerd en bijzonder verfrissend van smaak vol knapperig wit fruit en zilte mineralen met een vleugje passievrucht. Perfect in balans met veel 'grip' en een eindeloos lange afdronk. Wellicht de beste Sauvignon Blanc van Nieuw-Zeeland. 100% Sauvignon Blanc, 3 maanden gerijpt op ‘light yeast lees’ voor extra complexiteit. 13% alc. Lekker bij oesters, geitenkaas en gebakken witvis met citroen. Nu van genieten tot 2027.
2022 | Italië, Sicilië
Rupenera Appassimento Grillo
Een spectaculaire nieuwe ontdekking: een witte Appassimento van de koningsdruif van Sicilië. Rijk van smaak met rijp fruit, een volle body en enorme lengte. 95/99 punten!
Proefnotitie
Intens goudgeel. Zeer aantrekkelijk bouquet van zoet fruit, peer, honing en acaciabloesem. Rijk geconcentreerd en weelderig van smaak met een uitstekende onderliggende frisheid. Heel gelaagd vol knapperige besjes, grapefruit en kweepeer met impressie van honing zonder te zoet te zijn. Enorme punch en lang nazinderende finale. Spectaculaire witte Appassimento van de koningsdruif van Sicilië. 100% Grillo. Het witte goud van Sicilië (2 à 3 weken aan de stok gedroogd). Geweldig alternatief voor Chardonnay. 13% alc. Lekker bij gamba’s met knoflook, boerenkip van het spit, gegrilde zwaardvis, vitello tonnato en pompoenrisotto. Nu heerlijk tot 2027.
2021 | Frankrijk, Pays d'Oc
Buttery Rockhawk Chardonnay
Maakt een bewonderende knipoog naar de fameuze Chardonnay van Bernardus met impressies van roomboter: één van de meest geschonken Chardonnays in sterrenrestaurants.
Proefnotitie
Energiek lichtgeel met jeugdige groenreflex. Aantrekkelijk weelderig bouquet van rijk Chardonnay fruit en vanille met een vleugje roomboter. Krachtig en rond van smaak vol rijksappig tropisch fruit met een weelderige toets roomboter en geroosterd eikenhout. Perfect in balans met z’n levendige frisheid en lange afdronk. Smaakt als ’de Bernardus van Frankrijk, oftewel de bekende Chardonnay van Ben Pon's Winery uit Californië: één van de meest geschonken Chardonnays in sterrenrestaurants. 100% Chardonnay, 13,5% alc. Lekker bij witvlees of vis in een romige saus, bij coquilles Saint Jacques, fazant, verse pasta en romige kazen. Nu van genieten tot 2026.