- SmaakprofielIntens, rijk & complex
- DruivenrasFalanghina
- HerkomstItalië, Campanië
Met rokerige mineralen
-
Krab
-
Tonijn
-
Pasta Vongole
Wijnsoort | Witte Wijn |
---|---|
Land | Italië |
Druivenras | Falanghina |
Regio | Campanië |
Smaakprofiel | Intens, rijk & complex |
Jaargang | 2019 |
Alcoholgehalte | 14.00 |
Classificatie | DOC Falanghina del Sannio |
Serveertemperatuur | 10-13 °C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2024 |
Allergenen | Bevat sulfieten |
Afsluiting | Kurk |
EAN-nummer | 8719418016368 |
Art.nr. | 616689 |
awards | |

Poggio betekent letterlijk 'heuvel' of hooggelegen plek en dat is precies waar het huis Il Poggio zich bevindt: op een heuvel 300 meter boven zeeniveau aan de voet van het Taburno gebergte. Het zijn de broers Carmine en Marco die momenteel de leiding hebben over dit prestigieuze wijnhuis. Al sinds 1760 is de familie actief in de landbouw, maar pas vanaf de 20e eeuw zijn ze zich gaan richten op de wijnbouw. Ze werken uitsluitend met inheemse druivenrassen die erg goed uitpakken in het gunstige klimaat waar het overdag warm is, 's nachts goed afkoelt en waar precies de juiste hoeveelheid regen valt.
Falanghina
Falanghina is een druif met een rijke geschiedenis. Kenners vermoeden dat de autochtone druif aan de basis stond van de Vinum Falernum, een ongekend populaire wijn onder de patriciërs in het oude Rome. Anno 2019 bedraagt de aanplant van de druif nog slechts 3.000 hectare, waarvan ruim 90% in Campanië. De beste wijnen worden geproduceerd in de herkomstbenaming Falanghina del Sannio D.O.P., waarbinnen niet alleen droge witte Italiaanse wijnen, maar ook mousserende wijnen en dessertwijnen van deze druif worden gemaakt. De 2019 Falanghina Taburno van Il Poggio, komt uit dit gebied en heeft alles in zich wat een vulkanische wijn zo spannend maakt: mineraalrijke vulkanische rookweelde met veel spanning en lengte.
Italiaanse witte wijn
Bij eerdere proeverijen was het ons opgevallen dat een vulkanische bodem vooral bij droge witte wijn iets bijzonders en unieks toevoegt. Dit komt door de rokerige zilt/frisse mineraliteit uit de bodem van vulkanisch gesteente, zoals bazalt, vuur- en tufsteen, én door de knapperige frisheid door de hoge koele ligging op de flanken van de vulkaan.

"De diepgele kleur laat meteen het volle karakter van deze wijn zien. Uitgesproken geuren van bloemen en citrus komen je tegemoet. De smaak is fruitig, fris en sappig en combineert perfect met de mineralige aroma's en de goede zuren. De rijpe druiven geven deze wijn zijn volle karakter met een medium body en een complexe afdronk."

Falanghina wijn is een geweldige match met scampi's en andere diverse zeevruchten. Combineer met pasta voor een pasta vongole en maak het geheel af met een beetje citroensap, knoflook en peterselie. Neem zelf de proef op de som.