Viognier

Filteren

3 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
  1. Two-Rivers-'Isle-of-Beauty'-Rosé
    "De 'Whispering Angel' van Nieuw-Zeeland"
    Two Rivers 'Isle of Beauty' Rosé
    2018 | Nieuw-Zeeland | Marlborough
    Two Rivers 'Isle of Beauty' Rosé

    David Clouston bewijst zich opnieuw met zijn 'Isle of Beauty' rosé: sappig en knapperig met framboo ...

    Normale prijs 14,99 Speciale prijs 12,49
    flessen
    Nu alvast bestellen. Dit product wordt op 15-12 verwacht
  2. Domaine-de-la-Jasse-'Blanc-de-Blancs'-Chardonnay-Viognier
    "Krachtige, intens gefruite Blanc de Blancs"
    Domaine-de-la-Jasse-Blanc-de-Blancs-IGP-Pays-dOc-Frankrijk
    2017 | Frankrijk
    Domaine de la Jasse 'Blanc de Blancs' Chardonnay-Viognier
    Waardering:
    68%
    (5)

    De Blanc de Blancs wijn is krachtig en verfrissend van smaak, gemaakt van geconcentreerde Chardonnay ...

    9,99
  3. La-Coupole-'Riche-Blanc'-Chardonnay-Viognier
    "Met Viognier-bloesem en exotisch Chardonnay fruit"
    La-Coupole-Riche-Blanc-Chardonnay-Viognier-IGP-Pays-dOc-Frankrijk
    2017 | Frankrijk
    La Coupole 'Riche Blanc' Chardonnay-Viognier
    Waardering:
    65%
    (4)

    La Coupole staat naast rode wijnen uit de Pays d'Oc ook al jaren garant voor gefruite witte wijnen. ...

    8,99

3 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Viognier is met stip de rijzende ster onder de witte druivenrassen. De druif is minder bekend dan de geroemde Chardonnay en Sauvignon Blanc, maar doet er zeker niet voor onder. De wijn heeft haar oorsprong in het Franse Rhône-gebied en is inmiddels in meerdere delen van de wereld aangeplant. Viognier-wijnen zijn vrijwel altijd droog, rond en zacht van smaak met fruitige aroma’s van abrikoos, perzik en honing.

Meer over Viognier wijn

Het verhaal gaat dat de Romeinen dit druivenras hebben meegenomen naar het Franse Rhône-gebied. Dit bleek een perfect gebied voor de Viognier-druif. Op de steile wijngaarden van Cordieu was dit zelfs de enige toegelaten druif.

Toch heeft de druif het erg zwaar gehad. In de jaren ’60 was de Viognier zelfs bijna uitgestorven. De wijngaard in de Cordieu verbouwde toen nog slechts 8 hectare. Vanaf de jaren ’80 heeft het druivenras een comeback gemaakt. De wijngaard in de Cordieu breidde zich uit tot meer dan 100 hectare en het ras verspreidde zich verder over de wereld.

De druif wordt tegenwoordig veel aangeplant in Languedoc, maar ook in de nieuwe wereld zoals in Chili, Zuid-Afrika en Australië. De bekendheid van de witte wijn is ook mede gekomen door de wijnmakers uit de nieuwe wereld. Zij zochten een alternatief voor Chardonnay: een volle wijn, maar zonder een overheersende houtsmaak. De Viognier paste precies in dit plaatje.

Viognier is een moeilijke druif om te verbouwen. Dit komt doordat de druif alleen houdt van een arme, kalkrijke en granieten bodem. Daarbij komt dat de druif precies rijp moet zijn om geoogst te worden. Precies rijp wil zeggen dat de Viognier-druif een suikergehalte heeft met een potentieel alcoholgehalte van 13%. Te vroeg oogsten zorgt voor een neutrale en aromaloze wijn en te laat oogsten maakt de wijn log en onfris door het hoge suikergehalte. Wijnboeren dienen het rijpingsproces van de Viognier-druif dus goed in de gaten te houden. Als de rijping perfect is, levert deze druif een heerlijk volle wijn met zachte fruittinten.

Wat eet je bij Viognier?

De wijn met veel body en zachte fruittinten past bijvoorbeeld uitstekend bij gekruide gerechten. De Thaise en Vietnamese keuken lenen zich hier goed voor. Ook is de wijn uitermate geschikt bij romige gerechten, zoals Franse kazen of romige pasta’s.

Naar boven