Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Nebbiolo wijn

Nebbiolo is een van de oudste druiven van Italië. De naam komt van het Italiaanse ‘nebbia’, wat mist betekent. De druif wordt namelijk vooral in de wijnstreek Piemonte verbouwd, een regio die bekend staat om de mist die vaak over het land hangt. De druif wordt voor verschillende wijnen gebruikt, zoals:

Barolo

Nebbiolo is dé druif voor de bekende Barolo wijnen. Barolo staat bekend als 'de koning van de wijnen en de wijn van de koningen'. Het is een krachtige, taninerijke wijn die goed kan ouderen.

Barbaresco

Deze wijn is vaak iets toegankelijker dan Barolo wanneer de wijn nog jong is. Barbaresco heeft veel van de diepte en complexiteit van Barolo, maar kan meestal al op iets jongere leeftijd gedronken worden. 

Roero

Uit een ander deel uit Piemonte dan de Barolo en Barbaresco komen de Roero wijnen. Wijnen uit Roero zijn vaak wat fruitiger en minder tanninerijk dan die uit Barolo en Barbaresco, maar hebben nog steeds veel structuur en diepte.

Meer over Nebbiolo

Nebbiolo brengt rode Italiaanse wijnen voort met veel body, hoge zuren en vooral veel tannines. Verder zijn de aroma’s van rood fruit, aarde en rozen ook kenmerkend voor deze topwijnen uit Italië. Hoe ouder de wijnen zijn, hoe meer er tonen van tabak, leer en paddenstoelen wordt ontwikkeld en hoe beter de wijn wordt. De tannines moeten namelijk met de jaren zachter en toegankelijker worden.

Nebbiolo is op slechts 6000 hectare aangeplant. Hoewel er wijnmakers buiten Piëmonte zijn die geprobeerd hebben de druif te verbouwen, mislukken deze pogingen vaak. Californië en Washington State hebben wijnboeren die experimenteren met de Nebbiolo druif. Hoewel de oppervlakte erg klein is vergeleken met Piemonte, zijn er wel een aantal goede Nebbiolo-wijnen geproduceerd. Ook in Mexico, Argentinië en Australië worden mondjesmaat successen geboekt. Piëmonte blijft dus de beste bodem en de ideale klimaatomstandigheden hebben om deze kieskeurige druif voldoende te laten rijpen.

Wat eet je bij Barolo?

De Nebbiolo druif levert dus krachtige, grote wijnen op die echt een gerecht nodig hebben om tot hun recht te komen. Geroosterd of gebraden rood vlees smaakt er fantastisch bij. Ook wildgerechten met truffel en paddenstoelen zijn een echte een aanrader. Hier kan je alles lezen over wildgerechten bij wijn.

Hoe lang kan je Nebbiolo bewaren?

De bewaarcapaciteit van een Nebbiolo-wijn hangt af van een aantal factoren, waaronder de specifieke wijn, de kwaliteit van de jaargang, hoe de wijn geproduceerd is en de bewaaromstandigheden. Goede jaargangen van topkwaliteit Barolo en Barbaresco kunnen gemakkelijk 5 tot 10 jaar worden bewaard. Wijnen zoals Nebbiolo d'Alba, Roero en Langhe Nebbiolo zijn over het algemeen gemaakt om jonger te worden gedronken dan Barolo of Barbaresco. Veel van deze wijnen nog steeds 5-10 jaar of langer worden bewaard, vooral als ze van een hoogwaardige wijnboer komen.

Ideale serveertemperatuur

Jongere, lichtere stijlen van Nebbiolo kunnen het best ietsjes koeler worden geserveerd, rond de 16 graden. Dit helpt om de fruitigheid en frisheid van de wijn naar voren te brengen. Maar, rijpere, vollere stijlen kunnen juist wat warmer worden geserveerd, bijna op 18 graden. Op deze manier wordt de complexiteit en diepte van de wijn goed benadrukt. Vooral bij een oudere Barolo of Barbaresco is het aan te raden om deze wijn te decanteren. Hierdoor kunnen de aroma's zich volledig ontwikkelen.

 

1 gekozen filter
Naar boven