Shiraz
-
-
-
- Gratis1 bezorging met Wijnbeurs Plus
- Blind geproefd. Beslist goede wijn
- Gratis retourneren
Het druivenras Shiraz is enorm populair. Shiraz en Syrah lijken qua naam erg op elkaar, maar dat is niet zo gek. Het is dan ook hetzelfde druivenras. Syrah is de naam die vooral in Frankrijk wordt gebruikt voor het druivenras dat met name voorkomt in de Rhône. Shiraz is de naam die is overgewaaid uit Australië en inmiddels wereldwijd geadopteerd is. Ook op de Europese markt is de druif onder die naam geliefd.
In Australië is Shiraz veelvoorkomend en de druif is dan ook vaak terug te vinden op de Australische wijnetiketten. Soms wordt de wijn als monocépage gebruikt, dat wil zeggen dat er alleen gebruik wordt gemaakt van Shiraz. Maar het komt ook voor dat de druif wordt geblend met andere druivenrassen, zoals Cabernet Sauvignon. In de Rhône is de druif Viognier een bekende blending partner. In de noordelijke Rhône wordt deze witte druif hier en daar gebruikt, maar dan gaat het om een klein percentage Viognier. In de zuidelijke Rhône gaat het vaker om Grenache en Mourvèdre.
Ondanks dat de namen Syrah en Shiraz van elkaar verschillen, is de druif genetisch gelijk. Toch bestaan er verschillen wat betreft smaak. Zo zijn wijnen van Shiraz uit Australië veel rijker en zoeter van smaak dan wijnen van Syrah uit Frankrijk. Zo hebben Shiraz wijnen soms zelfs een hint van chocolade in de smaak. Dat is heel wat anders dan de aroma’s van peper en kruiden die wijnen van Syrah uit de Rhône vaak in zich hebben. Beide varianten hebben duidelijk een eigen karakter en het is aan de wijnliefhebber om te bepalen waar zijn of haar voorkeur ligt. De één is niet per definitie beter dan de ander. Het is een kwestie van smaak.
De aroma’s van Shiraz lopen uiteen van zwarte peper, frambozen, bramen en viooltjes tot tabak, drop en zelfs eucalyptus. De wijnen van zowel Shiraz als Syrah gaan perfect samen met vleesgerechten. Denk aan een stuk lamsvlees met rozemarijn of tijm. Dankzij de kruidigheid van de wijn, kan een Shiraz prima opboksen tegen een flink stuk gekruid vlees of een pikante vegaburger. Voor meer tips kunt u ook terecht op onze website voor wijn en gerechten combineren.
Van Shiraz wordt rode wijn gemaakt. Het is een druif die vlezige en krachtige wijnen voort kan brengen en zijn oorsprong vindt in de Franse Rhônevallei. In Australië is het inmiddels de meest aangeplante druif en worden er zeer begeerde wijnen van gemaakt. De fruittonen worden gecombineerd met wat zwaardere aroma’s als chocolade, tabak en peper. Deze aroma’s zorgen er voor dat krachtige gerechten met exotische specerijen een prima match zijn met een mooi glas Shiraz. Naar mate de wijn ouder wordt, verliest de wijn wat van zijn fruit, maar in ruil daarvoor wordt de wijn wat wilder van geur en stuiven de secundaire en tertiaire aroma’s het glas uit.
Voor een goed glas Shiraz kunt u terecht bij de Wijnbeurs. Wij hebben regelmatig Shiraz wijn uit Australië, Amerika en Zuid-Afrika. Elk gebied heeft weer een eigen klimaat wat ook weer zorgt voor een andere stijl Shiraz. Zo zijn wijnen uit het hete Barossa Valley in Australië hoog in alcohol en zeer rijk van smaak. In Hunter Valley, waar het koeler is, hebben de wijnen een wat aardser karakter. In Nieuw-Zeeland staat Gimblett Gravels in Hawke’s Bay bekend om heldere Syrah wijnen en weten een aantal producenten in Zuid-Afrika ook heel goed wat ze met de druif aan moeten. Deze wijnen doen niet onder voor wijnen uit het populaire gebied uit de Rhône. Ook in Chili en in Washington State in de Verenigde Staten staat Shiraz aangeplant.
Shiraz vinden we zoals gezegd vaak in Australië en ook vaak in een blend met Cabernet Sauvignon. Op het etiket van de fles wordt de blend dan vaak neergezet als Cabernet-Shiraz of Shiraz-Cabernet. De volgorde wordt bepaald door de samenstelling van de blend. Als er meer Shiraz is gebruikt dan Cabernet Sauvignon, dan staat er Shiraz-Cabernet. Anders is het net andersom.
Syrah of Shiraz? De namen lijken zo op elkaar dat menigeen zich zal afvragen: is het dezelfde druivensoort of niet? Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig. Want ja, Syrah en Shiraz zijn dezelfde druivensoorten. Maar, er is een duidelijk verschil in smaak te definiëren. Waar zit dan het verschil?
Syrah komt uit de Rhône vallei in het noordelijke deel van Frankrijk. De druif is beroemd geworden door de wijnen uit Côtie-Rotie en Cornas. Kenmerkend voor Syrah wijnen is dat deze naast een fruitige smaak van bosbessen en zwarte bessen ook flink wat kruidigheid en wat rokerigs hebben. Lange tijd werd deze druif enkel gebruikt om wijnen een boost te geven qua kleur en kruidigheid. Nog steeds is het een druif die vaak in combinatie met andere druivenrassen gebruikt wordt, zoals het geval is bij onze La Coupole wijnen. De 2013 La Coupole Garrigue heeft een warmkruidige geur van donkere bosvruchten, tijm, salie en een vleug zwarte peper. Qua smaak is de wijn vol en rond met bramen, kersen en geurige toets Provençaalse kruiden (garrigue).
Dat er de laatste jaren steeds vaker cépage wijnen van Syrah gemaakt worden, heeft ongetwijfeld te maken met de faam van Australische Shiraz. In de negentiende eeuw werd de Syrah-druif aangeplant in Australië, waar deze de naam Shiraz kreeg, en inmiddels is het de meest aangeplante druif in het land! Shiraz wijnen uit Australië zijn in vergelijking met Syrah wijnen rijper, zoeter en krachtiger. Zo is de 2012 Gomersal Shiraz uit de Barossa Valley een krachtige, intense en fruitrijke wijn met volop ladingen blauwe bessen, zwarte kers, peper en vanille. Ook zijn duidelijke tonen van koffie, framboos en mintig eiken te ontwaren. Erg populair is ook de Australische ‘sparkling Shiraz’. Zoals de naam het al zegt is dit een mousserende rode wijn, met een verrassende smaak. De kleur schept de verwachting dat de wijn vrij zoet is, maar ze hebben juist een droge smaak. Bovendien bieden de bubbels (fris) goede tegenhang aan de fruittonen.