Sangiovese wijn
Sangiovese is een blauwe druif die vooral in Chianti bijzonder goed vertegenwoordigd is. Sangiovese-wijnen zijn soepel, geurig en fruitig en veelal van hoge kwaliteit. De jonge wijnen hebben veel fruit, een hoge zuurgraad en redelijk wat tannines. Als de wijnmaker besluit om de wijn op hout te laten rijpen, geeft dat het sap nuances van karamel, gekonfijt fruit en aardse en rokerigheid.
Sangiovese is zeer geschikt voor blendwijnen. Vooral door de combinatie met Cabernet Sauvignon, Canaiolo en Mamolo worden bijzonder goede wijnen geproduceerd.
Oorsprong Sangiovese
Sangiovese is voor het eerst gevonden in 1590 onder de naam Sangiogheto. Hoewel er gedacht wordt dat de oorsprong van de Sangiovese in Toscane ligt, is bekend geworden uit onderzoek dat dit ras gedeeltelijk uit het zuiden van Italiƫ komt. De Sangiovese is een kruising van Ciliegiolo en Calabrese di Montenuovo, een ras uit Calabriƫ.
Betekenis van Sangiovese
De naam is te herleiden van het Latijnse Sanguis jovis. Dat betekent āBloed van Jupiterā. De naam zou bedacht zijn door monniken.
Leefomstandigheden van de druif
De druif is erg gevoelig voor klimaat en terroir. Hierdoor kan de smaak van de wijn ontzettend verschillen. Chianti-wijnen van kleiachtige zandgronden van Colli Arentini zijn bijzonder zacht, maar Chantiās uit Ruffina van een klei -en kalkachtige bodem zijn weer een stuk steviger. In de omgeving van Colli Senesi worden nog krachtigere en robuustere wijnen geproduceerd.
Sangiovese wordt vooral aangeplant in Lazio, Umbriƫ, Marche, Romagna en Corsica. De druif was nergens buiten zijn thuisland Italiƫ erg succesvol. Dit schijnt niet te liggen aan productieoverwegingen, maar vooral aan het gebrek van bewustzijn over de Sangiovese druif.
Geur, smaakprofiel en serveertemperatuur
De druif zorgt voor soepele, geurige en fruitige wijnen van hoge kwaliteit. Als de wijn wat jonger is, heeft het hogere zuren, veel fruit en redelijk wat tannine. Wanneer de wijnmaker beslist om de wijn op hout te laten rijpen geeft dat het sap nuances van karamel, gekonfijt fruit en rokerigheid. Hierdoor kan het smaakprofiel van erg verschillen. De druif is heel goed geschikt voor blendwijnen. Sangiovese in combinatie met Cabernet Sauvignon, Canaiolo en Mamolo worden zeer geliefde blends.
Wat wel en niet eten bij Sangiovese?
Sangiovese plus Italiaanse gerechten is net zoals dat Ć©Ć©n plus Ć©Ć©n twee is. Denk aan de combinatie van deze rode wijn met een pasta bolognese, paddenstoelenrisotto of lasagne. Door de zuurgraad van Sangiovese past de druif goed bij vetter vlees, zoals langzaam gegaard buikspek of eendenborst. Er moet voorzichtig worden gedaan met zoete of pittige sauzen door de prominente zuurgraad en tannine. Ook zoute gerechten zijn niet aan te raden bij deze druif, zoals Parmezaanse kaas. Met kaasfondue is deze wijn daarentegen wel een goede combinatie.
Sangiovese bestellen
In het assortiment van de Wijnbeurs zijn genoeg uitstekende Sangiovese wijnen te bestellen. Ook blends waarin Sangiovese druiven zijn gebruikt zijn te vinden op de website. Alle wijnen zijn voorzien van een proefnotitie waarin te vinden is hoe de wijn ruikt, smaakt en welke wijn & spijs combinaties te maken zijn.