Petit Verdot is een klassieke druif uit de Bordeaux. Deze van oorsprong Franse druif uit de Médoc is van zeer hoge kwaliteit. Maar het is een moeilijk te verbouwen druif: hij rijpt laat en geeft onregelmatige oogsten. Slechts in bijzonder warme en goede jaren rijpen de druiven volledig en ontstaan er mooie en intense wijnen. Het sap is diepdonker rood en rijk aan tannine.
Van Petit Verdot worden bijna geen cépage wijnen gemaakt. Het sap van de Petit Verdot wordt meestal gebruikt om wijnen wat extra diepgang te geven. Dit wordt vaak gedaan bij het sap van Cabernet Sauvignon en Merlot. Het geeft de wijn meer kleur en karakter. Het is een waardevolle toevoeging aan enkele van de beste wijnen uit Médoc. De druiven hebben een dikke en donkere schil, wat veel invloed heeft op de kleur van de wijn. Petit Verdot wijnen kenmerken zich door een intense, krachtige en geconcentreerde smaak met veel kruidigheid en diepgang. In Spanje wordt er ook door enkele innovatieve wijnmakers geëxperimenteerd met de druif. Ook in Macedonië worden er wijnen gemaakt met deze druif. In de Nieuwe Wereld landen waaronder Australië worden er ‘single variety’ wijnen met de Petit Verdot gemaakt.