Een verleidelijk lekkere en adembenemend lange PX sherry met 91 punten van Wine Enthusiast en 18/20 Wijnbeurspunten. Troeft op zoet-rijkdom en lengte menig Vintage port af. Heerlijk bij een chocoladedessert, zoals brownies.
Pedro Ximenez, afgekort PX, is dé bekende Spaanse druif om de zoete dessertwijn sherry mee te maken. Vaak met 100% Pedro Ximenez -druiven en soms ook samen met de Moscatel-druif. De wijn is bijna zwart van kleur, heeft een stroopachtige structuur met intense smaken van gedroogd fruit, zoals vijg, pruim, dadel en rozijn. De wijnboeren laten de overrijpe druiven na het plukken even in de hete zon drogen. Hierdoor wordt het overgebleven vocht zoeter van smaak. De druif staat in het zuiden van Spanje aangeplant in Jerez, Montilla en Málaga.
Voor het maken van sherry-wijn wordt het solerasysteem toegepast, een unieke rijpingstechniek waarmee jongere en oudere wijnen continu met elkaar gemengd worden. Dit proces kan wel zo’n drie tot vijf jaar duren.
Wat eet je bij sherry?
PX sherry is heerlijk in combinatie met chocoladedesserts.