Nero dāAvola, de bekendste rode wijn van SiciliĆ«. Deze inheemse druif wordt bijna alleen op dit eiland met het warme klimaat verbouwd waar hij zeer fruitige en zachte rode wijnen voortbrengt. De druif is vernoemd naar Avola, een klein plaatsje in het oosten van SiciliĆ«. Nero betekent in het Italiaans āzwartā. Tot in de 20e eeuw werd de druif voornamelijk in blends gebruikt om de wijn een diepere kleur te geven. Tegenwoordig worden er juist ook veel 100% Nero dāAvola wijnen gemaakt en die dus op zichzelf ook geweldig smaken.
Wat is een goede wijn & spijs combinatie met Nero dāAvola? Het antwoord hierop is vlees! Denk aan lekker geroosterd vlees of aan een stoofpotje, gevogelte of een goedgevulde pasta. Bacon doet het ook erg goed bij deze rode Italiaanse wijn.
Nero d'Avola is een rode wijn met een diep, robijnrode kleur en een smaakprofiel dat wordt gekenmerkt door rijp rood fruit, zoals kersen en pruimen. De wijn heeft vaak kruidige tonen, waaronder peper en kruidnagel en daarnaast subtiele hints van tabak en aardse aroma's. Nero d'Avola heeft over het algemeen een medium tot volle body met zachte tannines, wat zorgt voor een soepele afdronk.
Wanneer je verschillende Siciliaanse Nero d'Avola wijnen proeft, ontdek je hoogstwaarschijnlijk vrij snel dat er twee duidelijk verschillende smaakprofielen zijn. Deze verschillen zijn het gevolg van de verschillende wijntechnieken.
De ene variant is zeer fruitige en zijdezachte wijn, waarin je vooral veel donker en zwart fruit zal ontdekken. Bovendien zijn er verleidelijke tonen van chocolade en koffie aanwezig, die afkomstig zijn van de eikenhouten vaten waarin de wijn rijpt. Het is ook mogelijk om deze wijnen enkele jaren in je wijnkelder te bewaren voor verdere rijping.
De andere variant is daarentegen eerder soepel, sappig en elegant met meer nadruk op rood fruit in je glas. Bij deze wijn proef je subtielere hints van kruiden en kersen zonder of met slechts minimale blootstelling aan eikenhouten vaten tijdens het rijpingsproces.
Het is aan te raden om de Nero dāAvola tussen de 16 en 18 graden te serveren. Dit is ietsjes koeler dan kamertemperatuur. Het koeler serveren van de wijn helpt de aroma's beter tot hun recht te komen en zorgt voor een meer uitgesproken en aangename geur- en smaakervaring. Ook helpt het de zuurgraad van de wijn te behouden, wat de wijn verfrissender maakt en voorkomt dat hij te warm aanvoelt.
Nero dāAvola bestellen kan gemakkelijk bij de Wijnbeurs. Bij elke wijn vind je een proefnotitie waarin beschreven staat hoe de wijn ruikt, smaakt en welke gerechten een goede combinatie zijn met de wijn. Daarnaast is er ook te vinden op hoeveel graden je de wijn het best kan serveren Ć©n vanaf en tot wanneer de wijn op dronk is.