Nero d’Avola, de bekendste rode wijn van Sicilië. Deze inheemse druif wordt bijna alleen op dit eiland met het warme klimaat verbouwd waar hij zeer fruitige en zachte rode wijnen voortbrengt. Italiaanse wijnen gemaakt van Nero d’Avola zijn te herkennen aan de stevige body, de smaak van donkere kersen, en subtiele peperachtige tonen. Rijpen de rode wijnen op hout ontwikkelen ze meer complexiteit en smaken van koffie en tabak.
De druif is vernoemd naar Avola, een klein plaatsje in het oosten van Sicilië. Nero betekent in het Italiaans ‘zwart’. Tot in de 20e eeuw werd de druif voornamelijk in blends gebruikt om de wijn een diepere kleur te geven. Tegenwoordig worden er juist ook veel 100% Nero d’Avola wijnen gemaakt en die dus op zichzelf ook geweldig smaken.
Wat is een goede wijn & spijs combinatie met Nero d’Avola? Het antwoord hierop is vlees! Denk aan lekker geroosterd vlees of aan een stoofpotje, gevogelte of een goedgevulde pasta. Bacon doet het ook erg goed bij deze rode Italiaanse wijn.