De Moscato druif is wereldwijd aangeplant en de Italiaanse naam voor de Muskaat- of Muscatdruif. Het is één van de meest delicate druiven met een heerlijk frisse en aromatische smaak. Een prachtige druif die al sinds de oudheid gebruikt wordt om (mousserende) dessertwijn mee te maken. Moscato wijnen zijn populair door hun druivige karakter en het aangename zoetje. De lichtzoete smaak past perfect bij het fruitige karakter van deze druif, die altijd naar vers geplukte druiven ruikt.
Het geheim van deze wijnen is een korte gisting. Op die manier bevat de mousserende dessertwijn maar weinig alcohol, en met wat restzoet van het overgebleven suiker. De druiven worden vroeg geplukt, eind januari, om te zorgen dat de wijn naast het aangename zoet ook lekkere frisse zuren krijgt.
In Italië komt Moscato vooral voor in Piemonte in DOCG Moscato d’Asti. Hier brengt hij een licht mousserende zoete witte wijn voort met zeer fruitige en bloemige smaken, en frisse zuren.
Moscato wijn smaakt heerlijk bij ijs- en fruitdesserts.