Grenache wijn
Grenache of Garnacha, wat is het verschil? Het antwoord is dat het precies dezelfde druif is, maar in twee landen anders wordt genoemd: Grenache in Frankrijk en Garnacha in Spanje. Deze van oorsprong Spaanse druif wordt al sinds de 14e eeuw in Frankrijk verbouwd. Nu is Grenache dé druif van de Rhône, waar hij de beste resultaten geeft op kiezelachtige droge hellingen in een warm klimaat. 100% rode Grenache wijnen zijn overigens schaars, de druif is vaak onderdeel van een assemblage.
Grenache en Châteauneuf-du-Pape
In Châteauneuf-du-Pape, het zuidelijke deel van de Rhône, worden beroemde krachtige rode wijnen gemaakt. De wijnmakers in Châteauneuf-du-Pape worden alom geprezen om hun unieke blends van uitstekende kwaliteit. In een goede Châteauneuf-du-Pape wijn heeft iedere druif een ‘taak’. In wijnen van een blend van Grenache, Syrah, en Mouvèdre, geeft de Grenache Noir de wijn zijn lekkere molligheid, kruiden en een vleug zoete kers, de Syrah-druif geeft de wijn zijn fantastische kleur en stevige tannines en Mouvèdre maakt de wijn compleet met een goede structuur.
Grenache rosé wijn
Van de Grenache druif worden niet alleen rode wijnen gemaakt, ook is het een geliefde druif als het gaat om het maken van frisse rosé wijnen. En waar er maar weinig rode wijnen te vinden zijn die voor 100% van Grenache gemaakt zijn, geldt dat niet voor de rosés van deze druif. In onder meer de Provence worden fantastische 100% Grenache rosé wijnen gemaakt, met een stuivende geur van framboos en rode besjes en een loepzuivere en sappige smaak. Maar ook worden er in Frankrijk rosé wijnen gemaakt waarbij Grenache gecombineerd wordt met blauwe druivenrassen als Syrah en Cabernet Sauvignon.
Spaanse Garnacha wijn
In Spanje, waar de druif dus Garnacha wordt genoemd, is het ras te vinden in alle bekende rode wijngebieden. Van Rioja, Navarra en Ribera del Duero, tot wijngaarden in Catalonië en Castilië-La Mancha. Ook hier wordt de druif voornamelijk gebruikt in blends.
Smaak van Grenache wijn
De wijnen die van de Grenache druif gemaakt worden, lopen uiteen in stijl. Van krachtige Rhône wijnen waarin de smaak van bramen, kersen en specerijen de boventoon voert, tot stuivend frisse rosé wijn met een fonkelend lichtroze kleur en droge, mineralige smaak vol aardbei, framboos en een mooie frisheid.
Wat serveren bij Grenache wijn?
Een Rhône wijn is erg lekker als er gestoofd vlees op het menu staat, maar ook bij een borrel met charcuterie en belegen kaas is wijn van deze druif een goede keuze. Zin in rosé? Een Grenache rosé wijn is de perfecte metgezel voor gerechten met zeevruchten, een tonijnsteak, couscous of zomerse salades.