Gamay is dé Beaujolais druif bij uitstek. De druif geeft lichte, fruitige rode wijnen met een frisse, fruitige geur en smaken van rood fruit en wat specerijen. Gamay geeft de gewone Beaujolais haar frisse, soepele karakter en is daarom makkelijk te drinken. De cru's, zoals Brouilly, Fleurie, Morgan en Juliénas, zijn meestal wat voller van smaak.
Beaujolais is bekend wijngebied in de Bourgogne. Het klimaat is warmer en zonniger dan het noorden van Bourgogne. In het verleden brachten hagelbuien veel schade aan. De Beaujolais produceert vooral rode wijnen met een fruitige geur van rode vruchten en een soepele ronde smaak. Deze Gamay wijnen kunnen het beste jong gedronken worden.
Omdat Beaujolais geen hele zware wijn is, passen daar ook lichte gerechten bij. Deze Franse rode wijn kan goed als aperitief gedronken worden bij charcuterie. Paté en kalfslever zijn uitstekende voorgerechten bij deze wijn. Bij een hoofdgerecht kunt u denken aan gevogelte zoals kip, gevogelte, varkens- of kalfsvlees.