Clos de Nouys staat bekend als één van de beste producenten uit de streek en maakte deze rijke en halfzoete wijn van 100% Chenin Blanc: vol fruit en met prachtig fris zuur.
Deze rijke en tegelijk ook frisse Chenin Blanc heeft het allemaal: massa's fruit, een vleugje van het rokerig frisse ‘cool climate terroir’ én is op duurzame wijze gemaakt.
Chenin Blanc, de nationale trots van Zuid-Afrika, laat zich van zijn beste kant zien in deze loepzuivere en geconcentreerde wijn met een vleugje zilte mineralen.
Een verfrissende en geconcentreerde Chenin Blanc vol witte perzik, kweepeer en appel en met een licht ziltige finale. Fantastisch bij zeevruchten en geitenkaas.
Chenin Blanc is naast Chardonnay één van de meest veelzijdige witte druiven ter wereld. Er worden zowel droge als (half)zoete witte wijnen van gemaakt én zelfs mousserende wijnen. Dat de druif zo veelzijdig is, komt door de hoge zuren van de wijn: een eigenschap die de Riesling druif ook heeft. In de droge wijnen zorgen die zuren voor een frisse speelsheid en in zoete wijn houden ze de wijn in evenwicht.
Chenin Blanc uit Zuid-Afrika
Van de ruim 35.000 hectare staat ongeveer de helft in Zuid-Afrika aangeplant. Dit zorgt voor witte wijnen met een droge of iets zoete smaak met citrusfruit. Hoewel de druif veel voor de productie van simpele tafelwijnen wordt gebruikt, worden er wel degelijk kwaliteitswijnen gemaakt, soms ook met vleugen van eikenhout.
In Zuid-Afrika staat de Chenin Blanc (daar ‘Steen’ genoemd) zelfs aan de basis van enkele versterkte en gedistilleerde wijnen. In Stellenbosch en Swartland worden er met de druif rijke Chenin Blanc wijnen geproduceerd. De wijnen hebben een tropisch karakter met smaaknuances van ananas, meloen, guave en banaan
Chenin Blanc uit de Loire
In de Loire wordt er van de Chenin Blanc druif een flinke hoeveelheid schuimwijn gemaakt, ook wel bekend als Crémant de Loire. Ook worden er in Vouvray en Saumur veel goede droge en zoete witte wijnen gemaakt. De druif is namelijk zeer gevoelig voor edele rot.