Cabernet Sauvignon Merlot wijnen

Cabernet Sauvignon en Merlot zijn de twee meest aangeplante druivenrassen ter wereld. Beide rassen zijn enorm populair en vinden gretig aftrek onder veel wijnliefhebbers. Beide rassen vinden we in de beroemde Bordeaux blends, maar ook op andere plekken in de wereld zijn Cabernet Sauvignon en Merlot samen te vinden.

Cabernet Sauvignon vs Merlot

Wat zijn de overeenkomst en wat zijn de verschillen tussen deze twee populaire druiven? Het zijn natuurlijk allebei blauwe druivenrassen die gebruikt worden voor rode en rosé wijnen en zijn allebei bekend om hun kersenaroma. Cabernet Sauvignon heeft een hoog tanninegehalte dat vaak hard over kan komen wanneer de wijn jong is. Bij Merlot zijn de tannines soepeler en kan de wijn een chocoladeachtige afdronk hebben.

Cabernet Sauvignon en Merlot in een blend

Bordeaux is de bakermat van Cabernet Sauvignon en ook Merlot is niet uit de streek weg te denken. Op de Linkeroever van Bordeaux, in de beroemde Médoc liggen de Grand Crus Classés die voornamelijk bestaan uit blends van Cabernet Sauvignon en Merlot. Andere blauwe druivenrassen die we daar vinden zijn Cabernet Franc en Petit Verdot. Waar Cabernet Sauvignon domineert op de Linkeroever, domineert Merlot de Rechteroever van de Bordeaux regio waar we de wereldberoemde appellations Pomerol en Saint-Émilion vinden.

Wat te eten bij Cabernet Sauvignon en Merlot

Cabernet Sauvignon is een krachtige wijn die heel goed past bij gegrild vlees, sauzen met peper en gerechten die vol van smaak zijn. De tannines in de wijn worden ook nog eens door de eiwitten in het vlees verzacht. Merlot is vriendelijker en fruitiger, maar ook een goede smaakmaker bij vlees. Ga dan voor een gebraden varkensschouder, ribbetjes of geroosterde paddenstoelen. Op onze site vindt u ook een handig overzicht voor nog meer heerlijke wijn en spijs combinaties. Onder het kopje aanbiedingen vindt u mooie kortingen en wijnaanbiedingen.

Naar boven