Barbera
-
-
-
- Gratis1 bezorging met Wijnbeurs Plus
- Blind geproefd. Beslist goede wijn
- Gratis retourneren
-
-
-
-
-
- Niet op voorraadNormale prijs: 15,99 Speciale prijs: 11,99
Barbera is het meest aangeplante druivenras van Piemonte, vooral bekend van de wijnen rond de steden Asti en Alba. Een Barbera d’Asti is daarbij meestal wat verfijnder dan een Barbera d’Alba. De afgelopen jaren is Barbera steeds meer bekend gaan staan als kwaliteitswijn. Het veelzijdige karakter van de druif laat toe dat er diverse stijlen van gemaakt kunnen worden. Wijn van deze druif staat bekend om frisse zuren en relatief weinig tannines. De wijn is erg fruitig met rood fruit en zwart fruit, zoals cassis, vlezige kersen, bramen en frambozen. Wijnen met houtrijping hebben een meer complexe smaak met kruidige tonen en vanille. En hoewel het een heel andere druif is dan de Nebbiolo, zijn er Barbera’s uit Alba die de kwaliteit van een Barolo of Barbaresco kunnen evenaren. Een Italiaanse rode wijn van Barbera heeft over het algemeen wat minder tannines dan een wijn van Nebbiolo, maar nog steeds ruim voldoende voor een evenwichtige rijping en ontwikkeling.
De smaak van Barbera is over het algemeen vol van rijp rood fruit, zoals kersen, frambozen en pruimen. Vaak gaat dit gepaard met een vleugje kruidigheid. In sommige Barbera wijnen, vooral als de wijn gerijpt is in eiken vaten, kan je ook tonen van toast, vanille of cacao proeven. Ondanks de diepe kleur van de wijn, is Barbera relatief licht van structuur door de lage tanninegehalte. De hoge zuurgraad van de wijn maakt hem levendig en fris, waardoor hij zeer goed samengaat met veel gerechten.
De DOCG Barbera d'Asti kreeg de DOCG erkenning in 2008 en beslaat ongeveer vierduizend hectare. Binnen deze DOCG wordt alleen rode wijn geproduceerd die voor minimaal 90 procent uit Barbera moet bestaan. Er mag dan nog een beetje Dolcetto, Freisa of Grignolino aan worden toegevoegd. Er bestaat ook een Barbera d'Asti Superiore. Dat wil zeggen dat de wijn een minimaal alcoholpercentage moet hebben van 12,5 procent, in tegenstelling tot de 12 procent van de 'gewone' Barbera d'Asti. De Superiore moet daarbij tevens minimaal 6 maanden houtrijping hebben gehad. Binnen deze beroemde appellatie bestaan ook twee subzones: Astiano en Tinella. Voor de Superiore wijnen van deze bijzondere subzones gelden strengere regels. Zo moeten deze wijnen minimaal twee jaar rijpen, waarvan minimaal zes maanden op hout en zes maanden op fles. Nizza was eerder ook een subzone, maar die kreeg in 2014 een eigen DOCG-erkenning
De DOC Barbera d'Alba is een stuk kleiner, namelijk zo'n 1600 hectare. Hier moet de wijn voor minimaal 85 procent uit Barbera bestaan en maximaal 15 procent uit Nebbiolo. De Superiore wijn rijpt minimaal 12 maanden en moet daarvan minimaal vier maanden in houten vaten hebben gerijpt. De algemene opvatting is dat de kwaliteit van de wijnen uit Barbera d'Alba over het algemeen iets lager is dan die van de wijnen uit Barbera d'Asti. Al blijven er uiteraard altijd uitzonderingen op die regel bestaan.
Jonge Barbera wijnen zijn meestal bedoeld om een paar jaar na de oogst wel te drinken. Deze wijnen hebben een heldere zuurgraad en fruitigheid, wat ze aantrekkelijk maakt in hun jeugd. Wijnen die gerijpt zijn in eiken vaten om meer complexiteit te ontwikkelen kunnen vaak langer bewaard worden. Deze wijnen kunnen vaak 5 tot 10 jaar of zelfs langer bewaard worden.
De ideale serveertemperatuur voor een Barbera wijn ligt tussen de 15 en 18 graden. Door de wijn op deze temperatuur te serveren wordt de fruitigheid en frisheid van de wijn geaccentueerd. Ook verminderd deze temperatuur de beleving van tannine en alcohol.
Wanneer een Barbera te koud geserveerd wordt, kunnen de aroma’s en smaken van de wijn onderdrukt worden. Maar, als de wijn te warm is kan de smaak van alcohol en tannine overheersen, waardoor de wijn uit balans raakt.
Door de wat hogere zuurgraad en lage tannine is Barbera de ideale partner van veel gerechten. Het helpt namelijk om vette of rijke gerechten in balans te brengen. Barbera kan gecombineerd worden met veel gerechten uit eigen land, zoals pasta met tomatensaus, pizza of lasagne. Ook bij gegrild vlees, gevogelte met een rijke saus en paddenstoelen is deze wijn erg lekker.
Maak het jezelf gemakkelijk door de wijn te bestellen bij de Wijnbeurs. Op de website vind je per wijn een proefnotitie, de ideale serveertemperatuur, wijnspijs combinaties en het smaakprofiel. Zo wordt de wijn die jij lekker vindt thuis bezorgd wanneer het jou uitkomt.