Domaine du Grand Prieur Vacqueyras
- SmaakprofielComplex, krachtig & vol
- DruivenrasSyrah, Cinsault, Grenache, Mourvèdre
- HerkomstFrankrijk, Rhône
Met aantrekkelijk romige structuur
-
Eend
-
Gestoofd vlees
-
Paddenstoelen
Wijnsoort | Rode Wijn |
---|---|
Land | Frankrijk |
Druivenras | Syrah, Cinsault, Grenache, Mourvèdre |
Regio | Rhône |
Smaakprofiel | Complex, krachtig & vol |
Jaargang | 2018 |
Alcoholgehalte | 14.50 |
Classificatie | AOC Vacqueyras |
Serveertemperatuur | 16-18 °C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2026 |
Allergenen | Bevat sulfieten |
Afsluiting | Kurk |
EAN-nummer | 3338692303824 |
Art.nr. | 252478 |

De Rhône wijnstreek, met roemruchte Crus als Châteauneuf-du-Pape, Gigondas en Vacqueyras voorop, is populair als nooit tevoren. De Franse wijnen uit de Crus moeten aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen en zijn derhalve vergaand gereguleerd in de wijnwetgeving. De vraag naar doordrinkbare en verfijnde wijnen verklaart mogelijk ook de populariteit van de wijnen uit Vacqueyras. Van alle Crus in het zuidelijk deel van het Rhônedal worden in Vacqueyras de meest ranke en fruitige exemplaren van Syrah, Grenache en Mourvèdre voortgebracht. Andrew Jefford van het gerenommeerde Britse vakblad Decanter dicht aan de karakteristieke wijnen uit Vacqueyras zelfs een flirt Bourgondische allure toe.
Vacqueyras
Het wijnbouwgebied is aanzienlijk kleiner dan dat van Châteauneuf-du-Pape en ook het terroir is veel homogener. Het merendeel van de wijngaarden ligt dankzij de Dentelles de Montmirail, een imposante rotsenformatie, in de luwte van de Mistral en de bodem bestaat veelal uit een toplaag met door de Ouvèze afgezette keien en een onderlaag van kalkhoudende klei en mergel. Door het homogene karakter van het terroir hebben de wijnen niet dezelfde diepgang en complexiteit als de betere wijnen uit Châteauneuf-du-Pape, maar daar is de prijs ook naar. De prijs van een smaakvolle Vacqueyras is slechts een fractie van de prijs van een kwalitatief hoogwaardige Châteauneuf-du-Pape.

"Domaine du Grand Prieur is één van de oudste wijngaarden in de Cru Vacqueyras in de Rhône. De familie heeft hier al enkele generaties de leiding en momenteel werk ik samen in de wijngaarden met zijn twee zonen. "Drink deze rode wijn bij geroosterde boerenkip tijdens een knus diner met vrienden," aldus de trotse wijnmaker Léo Gras.

Het is allerminst komkommertijd in het zuidelijke Rhônedal. De wijnstreek, roemruchte Crus als Châteauneuf-du-Pape, Gigondas en Vacqueyras voorop, is populair als nooit tevoren en in het kielzog van deze "Crus des Côtes du Rhône" timmeren minder bekende wijnbouwgebieden, zoals Laudun en Roaix, hard aan de weg. Proef en ontdek!