Domaine de l’Ecette 'Les Saint Jacques' Rully
- SmaakprofielStevig, zacht & romig
- DruivenrasPinot Noir
- HerkomstFrankrijk, Bourgogne
Rijk van smaak vol rood fruit
-
Lamsrack
-
Eend
-
Risotto al Funghi
Wijnsoort | Rode Wijn |
---|---|
Land | Frankrijk |
Druivenras | Pinot Noir |
Regio | Bourgogne |
Smaakprofiel | Stevig, zacht & romig |
Jaargang | 2018 |
Alcoholgehalte | 13.00 |
Classificatie | AOC Rully |
Serveertemperatuur | 16-18 °C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2024 |
Allergenen | Bevat sulfieten |
Afsluiting | Kurk |
EAN-nummer | 3760275720160 |
Art.nr. | 230288 |
awards | |

In de Bourgogne staan bijna 30.000 hectaren aan wijnstokken met Pinot Noir en Chardonnay aangeplant. Binnen dit versnipperde wijngebied zijn de geologische verschillen enorm. Dat geldt zeker voor de verschillende subgebieden, want tussen het noorden en zuiden is de afstand ruim 200 kilometer. Maar zelfs tussen de dorpen en wijngaarden kunnen ook grote verschillen optreden. Dit komt voort vanuit de Franse Revolutie. Voor deze tijd was het gebruikelijk dat de wijngaarden in het bezit van de kerk waren. Napoleon zorgde er echter voor dat wijngaarden opgesplitst werden en geveild. Daarnaast helpt het niet mee dat er in Bourgogne vaak sprake is van erfrecht. Een wijngaard kan in het bezit zijn van meerdere eigenaren. Uiteindelijk zegt daarom de naam van de producent het meeste over de wijn.
Rully wijn
Rully is onderdeel van het subgebied Côte Chalonnaise en kreeg in 1939 met een AOC classificatie. Hier ligt de focus vooral op het maken van witte wijn, want zo'n 70% is wit. Voor het maken van rode Bourgogne wijn wordt net als in de rest van Bourgogne gewerkt met de Pinot Noir druif. Deze stokken groeien op een bodem van zand en de druiven worden meestal geplukt op het moment dat ze erg rijp zijn. Rully wijn doet zeker niet onder voor zijn bekende buren en staat bekend om zijn fruitige karakter.

Voor Jean Daux heeft het wijnmaakvak weinig geheimen meer, want hij komt uit een familie die al meerdere generaties wijnmaakt. Hij settelde zich in 1983 in het kleine dorp Rully en bezat toen 9 hectare aan wijngaarden. In 1997 nam zijn zoon Vincent het familiebedrijf Domaine de l'Ecette over en breidde uit naar 17 hectare.

Eend en Pinot Noir vormen een gouden combinatie. Het frisse zuur en de zachte tannines van de wijn houden de wijn staande bij de volle en vettige smaak van eend. Zeker de moeite waard om te proberen... Raadpleeg ons complete overzicht voor meer inspiratie.