- SmaakprofielIntens, rijk & complex
- DruivenrasNuragus
- HerkomstItalië, Sardinië
Zuiver en rijk van smaak
-
Kip
-
Kreeft
-
Gegrilde vis
-
Pasta Vongole
Wijnsoort | Witte Wijn, Veganistische wijn |
---|---|
Land | Italië |
Druivenras | Nuragus |
Regio | Sardinië |
Smaakprofiel | Intens, rijk & complex |
Jaargang | 2019 |
Alcoholgehalte | 13.50 |
Classificatie | DOC Nuragus di Cagliari |
Serveertemperatuur | 10-13 °C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2024 |
Allergenen | Bevat sulfieten |
Afsluiting | Kurk |
EAN-nummer | 8719418016603 |
Art.nr. | 612619 |

De inheemse Nuragus druif werd al 1200 jaar vóór Christus door de Feniciërs op Sardinië aangeplant. Hier groeide de witte druif uit tot dé witte wijn specialiteit van Sardinië met een eigen DOC (Nuragus di Cagliari). Nuragus is een productieve druif die zorgt voor heerlijk frisse witte wijnen die op elke wijnkaart in Sardinië staan aangeprezen als dé ideale partner voor bij oesters en vis.
Nuragus di Cagliari
Nuragus is niet erg bekend bij het grote publiek. Wanneer de stokken niet voldoende gesnoeid worden, kan de wijn nogal flauw van smaak zijn. Gelukkig zijn er genoeg wijnmakers die er wel raad mee weten. Bij een laag rendement stijgt de kwaliteit namelijk naar een ongekend niveau, vergelijkbaar met de mooiste witte wijnen die er zijn.
De diepgewortelde stokken bouwen hier een schat aan minerale rijkdom op mét behoud van de frisse tonen. Hierdoor is de rijkdom perfect in balans. Met als resultaat een volfruitige klasse wijn met een stevige ‘bite’ en een mineraal fris karakter. Zo ook bij deze Italiaanse witte wijn van een perceel van 90 jaar oude stokken.

"Met 1200 ha aan wijngaarden is Cantine di Dolinova verreweg het grootste wijnhuis in Sardinië. Ontstaan vanuit de wens van 35 wijnboeren om hun gezamenlijke droom waar te maken, inmiddels exporteren we over de hele wereld en hebben we in de afgelopen 10 jaar al 100 awards gewonnen," aldus de trotse eigenaar Murgia Sandro.

Sardinië is wellicht niet het meest bekende wijngebied, maar de wijnen zijn absoluut het proeven waard. De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in de kwaliteit van de wijnen. U vindt hier vooral veel bijzondere inheemse druivenrassen, zoals Nuragus. De nadruk ligt op Sardinië vooral op het maken van frisse witte wijnen. Proef en oordeel...