Deze mousserende dessertwijn uit Moscato d'Asti is met zijn friszoete smaak, krachtige en fruitige mousse en fijne bubbels een ware traktatie. Met 5% laag in alcohol.
Dona Matilde is één van de oudste Douro wijnhuizen en bracht deze Ruby Port voort die alle lof verdient: rijk gelaagd en complex vol kirsch, zoet fruit, cacao en karamel.
Smaakprofiel
Honing, nectar & zoetig
Druivenras
Tinta Barroca, Tinta Cao, Tinta Francesca, Tinta Roriz, Touriga Francesa
Domaine Clos de Nouys staat bekend als één van de beste producenten uit de streek en maakte deze rijke en halfzoete wijn van 100% Chenin Blanc: vol fruit en met prachtig fris zuur. Perfect in balans!
Veelvuldig geprezen in de internationale wijnpers: een rijke en complexe Sauternes vol nectar, honing, kweepeer, ananas, toast en vanille en ragfijne zuren voor de juiste balans. Gaat om flesjes van 0,375L.
Een verleidelijk lekkere en adembenemend lange PX sherry met 91 punten van Wine Enthusiast en 18/20 Wijnbeurspunten. Troeft op zoet-rijkdom en lengte menig Vintage port af. Heerlijk bij een chocoladedessert, zoals brownies.
Een buitengewoon gerijpte en bekroonde Tawny Port die blijft boeien met zijn intense en weelderige smaak vol karamel, chocola, vijgen en met een nazinderende finale. Kers op de taart: elke fles is voorzien van een luxe verpakking.
De score die de wijnpers én ons proefpanel geeft, zegt genoeg: een weelderige, geconcentreerd en bijna stroperige Sauternes vol exotisch fruit, honing en frisse tonen voor balans. Gaat om flesjes van 0,375L.
Tokaji is het vlaggenschip van Hongaarse wijn. Na het proeven van deze Tokaji Szamarodni weet u waarom: wat een rijkdom en concentratie vol fruit, rozijnen en prachtig fris zuur! Flessen van 50 cl.
Een weelderige witte Port met 18/20 punten! De rijke smaak vol sinaasappellikeur, abrikoos, karamel en vanile wordt in balans gehouden door een uitstekende frisheid.
Dessertwijn is een versterkte wijn. Met versterkte wijnen worden wijnen met meer suikers, alcohol en aroma’s bedoeld. De bereiding van deze ‘gemuteerde’ wijnen heeft als kenmerk de toevoeging van alcohol tijdens het gistproces.Ook een zoete witte dessertwijn is zoet omdat een deel van de suikers in de wijn niet vergist is. Zoete witte wijnen kunnen op vele verschillende manieren gemaakt worden en het resultaat kan uiteenlopen van licht tot mierzoet. De druiven die voor dessertwijnen gebruikt worden, zijn vaak geconcentreerd en bevatten onnatuurlijk veel suiker. Soms komt dat door aantasting door de schimmel Botrytis, die kleine gaatjes in de schil maakt om van de suikers te snoepen. Door de gaatjes kan echter ook water ontsnappen, waardoor de suiker zich ophoopt. De wijnen die van deze gebotrytiseerde druiven gemaakt worden, krijgen vaak een amberkleur en aroma’s van honing en gedroogde abrikozen.
Sauternes
Een klassieke zoete dessertwijn die gemaakt wordt van gebotrytiseerde druiven is Sauternes. Vernoemd naar het gelijknamige gebied AC Sauternes in Bordeaux. Het belangrijkste druivenras voor deze dessertwijn is Sémillion. De smaak kenmerkt zich door een weelderige zoetheid van stroperige honing, abrikoos, ananas en mango met tegenspel van frisse zuren. Heerlijk bij bij Tarte Tatin, desserts met ijs en foie gras.
Ijswijn
Een bijzondere zoete witte wijn is ijswijn, vooral bekend als Duitse Eiswein. Eiswein is zeer zoet en zuurrijk en heeft een uiterst volle, bijna sorbetachtige smaak. Het produceren van Eiswein is lastig. De druiven moeten extra rijp zijn, waarna zij vervolgens bij minstens -7 °C worden geoogst en daarna direct geperst. Dit kan echter alleen als de weersomstandigheden in de zomer zo gunstig waren dat de druiven extra rijp zijn én het vervolgens koud genoeg wordt om te kunnen oogsten. Deze risico’s maken de wijnen zeer zeldzaam.
Sherry
Sherry is een Spaanse dessertwijn die door middel van het solera-systeem wordt produceerd. De Sherry wordt alleen gemaakt in Jerez de la Frontera, een streek in het uiterste zuiden van Andalusië in Spanje. Een wijn mag zich alleen een sherry noemen als het uit deze steek afkomstig is. De meeste sherry soorten zijn droge witte wijnen van de Palomino druif. De Pedro Ximénez (PX) Sherry is een beroemde volzoete sherry. Deze dessertwijn is gemaakt van zongedroogde pedro-ximénez druiven. Uiterst complex met nuances van tabak, karamel, krenten en stroperige honing. Een dessertwijn die heerlijk smaakt bij chocola en blauwe kaas.