Dessertwijn
-
-
-
- Gratis1 bezorging met Wijnbeurs Plus
- Blind geproefd. Beslist goede wijn
- Gratis retourneren
-
-
-
-
-
-
- + 6
Dessertwijn is een versterkte wijn. Met versterkte wijnen worden wijnen met meer suikers, alcohol en aroma’s bedoeld. De bereiding van deze ‘gemuteerde’ wijnen heeft als kenmerk de toevoeging van alcohol tijdens het gistproces. Ook een zoete witte dessertwijn is zoet omdat een deel van de suikers in de wijn niet vergist is. Zoete witte wijnen kunnen op vele verschillende manieren gemaakt worden en het resultaat kan uiteenlopen van licht tot mierzoet. De druiven die voor dessertwijnen gebruikt worden, zijn vaak geconcentreerd en bevatten onnatuurlijk veel suiker. Soms komt dat door aantasting door de schimmel Botrytis, die kleine gaatjes in de schil maakt om van de suikers te snoepen. Door de gaatjes kan echter ook water ontsnappen, waardoor de suiker zich ophoopt. De wijnen die van deze gebotrytiseerde druiven gemaakt worden, krijgen vaak een amberkleur en aroma’s van honing en gedroogde abrikozen.
Een klassieke zoete dessertwijn die gemaakt wordt van gebotrytiseerde druiven is Sauternes. Vernoemd naar het gelijknamige gebied AC Sauternes in Bordeaux. Het belangrijkste druivenras voor deze dessertwijn is Sémillion. De smaak kenmerkt zich door een weelderige zoetheid van stroperige honing, abrikoos, ananas en mango met tegenspel van frisse zuren. Heerlijk bij bij Tarte Tatin, desserts met ijs en foie gras.
Sauternes is een prestigieus wijngebied gelegen in de Bordeaux regio van Frankrijk. Het staat wereldwijd bekend om zijn unieke en verfijnde zoete witte wijnen. Het gebied strekt zich uit langs de oevers van de rivier de Garonne en wordt gekenmerkt door zijn specifieke microklimaat. Het unieke productieproces van Sauternes omvat de nobele rot, een schimmel genaamd Botrytis cinerea, die de druiven aantast en hun watergehalte vermindert terwijl de suikerconcentratie toeneemt. De druiven worden vervolgens met de hand geoogst, vaak in verschillende plukrondes om alleen de druiven te selecteren die perfect zijn aangetast door de edele rot.
Wat betreft eettips voor bij Sauternes wijnen, gaat niets boven een perfecte kaasplank. De zoete, rijke smaken van Sauternes komen prachtig tot hun recht in combinatie met zachte, romige kazen zoals Roquefort, Stilton of Gorgonzola. Het zoute karakter van deze kazen vormt een harmonieuze tegenhanger voor de zoetheid van de wijn.
Een bijzondere zoete witte wijn is ijswijn, vooral bekend als Duitse Eiswein. Eiswein is zeer zoet en zuurrijk en heeft een uiterst volle, bijna sorbetachtige smaak. Het produceren van Eiswein is lastig. De druiven moeten extra rijp zijn, waarna zij vervolgens bij minstens -7 °C worden geoogst en daarna direct geperst. Dit kan echter alleen als de weersomstandigheden in de zomer zo gunstig waren dat de druiven extra rijp zijn én het vervolgens koud genoeg wordt om te kunnen oogsten. Deze risico’s maken de wijnen zeer zeldzaam.
Sherry is een Spaanse dessertwijn die door middel van het solera-systeem wordt produceerd. De Sherry wordt alleen gemaakt in Jerez de la Frontera, een streek in het uiterste zuiden van Andalusië in Spanje. Een wijn mag zich alleen een sherry noemen als het uit deze steek afkomstig is. De meeste sherry soorten zijn droge witte wijnen van de Palomino druif.
Pedro Ximenez, afgekort PX, is dé bekende Spaanse druif om de zoete dessertwijn sherry mee te maken. Vaak met 100% Pedro Ximenez -druiven en soms ook samen met de Moscatel-druif. De wijn is bijna zwart van kleur, heeft een stroopachtige structuur met intense smaken van gedroogd fruit, zoals vijg, pruim, dadel en rozijn. De wijnboeren laten de overrijpe druiven na het plukken even in de hete zon drogen. Hierdoor wordt het overgebleven vocht zoeter van smaak. De druif staat in het zuiden van Spanje aangeplant in Jerez, Montilla en Málaga.
Voor het maken van sherry-wijn wordt het solerasysteem toegepast, een unieke rijpingstechniek waarmee jongere en oudere wijnen continu met elkaar gemengd worden. Dit proces kan wel zo’n drie tot vijf jaar duren.