2015 | Italiƫ | Umbria

Colpetrone Memoira Montefalco Sagrantino

Opslaan
Complexe Montefalco Sagrantino die smaakt als een Barolo na 15 jaar rijping. Met grip, body, satijnzachte tannines en lange afdronk. Wat een verwennerij! Verder lezen
  • Smaakprofiel
    Complex, krachtig & vol
  • Druivenras
    Sagrantino
  • Herkomst
    Italiƫ, Umbria
19,00
114,00 (Per doos van 6)
Aantal flessen per levering:
Opslaan
Op voorraad. Op werkdagen voor 15:00 uur besteld, morgen in huis
  • Altijd blind geproefd.
  • Gratis retourneren.
  • Slimme keuze: gratis verzending met Wijnbeurs Plus
    Een heel jaar gratis levering aan huis. Bespaar 2,95 tot 5,95 per bestelling
Proefnotitie
Specificaties
Reviews

Rijk, krachtig en zacht

Stevig warm donkerrood. Mooi ontwikkeld bouquet van aards donker bosfruit met cacao, vanille, truffel en rozen. Rijk, krachtig en zacht met zoete zwarte bessen, kersenbonbons, cacao en truffel. Met grip, body, satijnzachte tannines en lange afdronk. Complexe Montefalco Sagrantino die smaakt als een Barolo na 15 jaar rijping. Druif: 100% Sagrantino. Alc.: 14,5% vol. Drinkadvies: nu heerlijk tot 2030+. Serveertips: lekker bij gegrilde entrecote met cantharellen, pasta met wild zwijn en truffel, belegen Parmezaan en risotto met eekhoorntjesbrood.
  • Https& Biefstuk
  • Https& EntrecĆ“te
  • Https& Gegrild vlees
  • Https& Barbecue
  • Https& Oude kaas
WijnsoortRode Wijn
LandItaliƫ
DruivenrasSagrantino
RegioUmbria
SmaakprofielComplex, krachtig & vol
Jaargang2015
Alcoholgehalte14.5 %
Houtrijping12 maanden
ClassificatieDOCG Montefalco Sagrantino
Serveertemperatuur16-18 °C
Op dronk vanafNu op dronk
Op dronk tot2028
AllergenenSulfieten
Flesinhoud (in L)0.75
AfsluitingKurk
EAN-nummer8007555010128
ArtikelnummerE104695
"Satijnzachte tannines en lange afdronk"

Grenzend aan Toscane en direct boven Rome ligt UmbriĆ«. Een prachtige regio met zacht glooiende heuvels die ook wel het groene hart van ItaliĆ« wordt genoemd. Hier vinden we Còlpetrone, een wijnhuis dat is opgericht in 1995 en in korte tijd is uitgegroeid tot een van de belangrijkste landgoederen in de omgeving van het middeleeuwse dorp Montefalco. Die faam dankt Còlpetrone aan zijn spectaculaire rode wijn: de Montefalco Sagrantino. Gemaakt van de bijzondere druif sagrantino, waarover u in de volgende paragraaf meer leest. Eerst blijven we nog even in het al minstens zo bijzondere wijnhuis Còlpetrone, waar gepassioneerde wijnmakers onder leiding van oenoloog Riccardo Cotarella, de belangrijkste wijnadviseur in heel ItaliĆ«, waanzinnig mooie wijnen creĆ«ren. Nou zit dat in Montefalco hoe dan ook wel snor. Sinds 1981 houdt het Montefalco Consortium namelijk toezicht op de wijnen uit het gebied en bewaakt het de hoogstaande kwaliteit.  De bekroning van dat werk volgde in 1992 met het kwaliteitspredicaat Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG). En daarmee doet DOCG Montefalco Sagrantino niet onder voor de beroemdere DOCG’s als Barolo en Brunello di Montalcino. De regels voor de DOCG Sagrantino schrijven voor dat een wijn dat predicaat alleen mag voeren als-ie is gemaakt van honderd procent sagrantino en minimaal dertig maanden heeft gerijpt, waarvan twaalf maanden op hout. Deze schitterende Còlpetrone Memoira DOCG Montefalco Sagrantino voldoet glansrijk aan al die eisen.

Sagrantino: unieke en authentieke druif

Maar hoe zit het nou met die druif die de hoogste appellatie van ItaliĆ« op naam heeft gezet? Wel, het is het oude ras sagrantino dat al eeuwen voorkomt in Montefalco. Ooit werd de druif met uitsterven bedreigd. Sagrantino heeft namelijk nogal wat noten op de zang. Hij staat het liefst in kleigrond bestrooid met zand en kalksteen. En dan nog maakt-ie ontzettend veel tannines aan, meer dan cabernet sauvignon of nebbiolo. Om die te temperen, is zon nodig tot laat in het seizoen. Dan maakt de druif de suikers aan die de harde tannines verzachten. Werd de druif te vroeg geoogst, dan was de wijn hard en bitter. Dus lieten veel wijnmakers ā€˜m nog even hangen, met een zoete wijn als gevolg. Ergo: de druif raakte uit de gratie. Totdat wijnmaker Arnaldo Caprai in de jaren zestig van de vorige eeuw ontdekte hoe de druif in de kelder wil worden vertroeteld om tot fantastische resultaten te komen. Caprai’s sterke geloof in het ras leidde tot enthousiasme bij andere wijnmakers en zorgde zo voor meer aanplant. Gelukkig maar, want zo kunnen wij en u genieten van een goed glas authentieke Italiaanse wijn.

SPECIAAL VOOR JOU GESELECTEERD

Wijnverhalen