Colli Morenici Valpolicella Ripasso
Hier wordt de liefhebber van Italiaanse wijn blij van: een Ripasso in een verleidelijke, soepele en rijke stijl vol donker fruit en impressies van vanille en cacao dankzij zijn vatrijping. 17,5/20 punten!
Bekijk de proefnotitie(s)- SmaakprofielStevig, zacht & romig
- DruivenrasCorvina, Corvinone, Rondinella
- HerkomstItalië, Veneto
Vol donkere kersen
-
Aubergine
-
Pasta met Truffel
-
Lasagne met tomatensaus
Wijnsoort | Rode Wijn, Veganistische wijn |
---|---|
Land | Italië |
Druivenras | Corvina, Corvinone, Rondinella |
Regio | Veneto |
Smaakprofiel | Stevig, zacht & romig |
Jaargang | 2018 |
Alcoholgehalte | 14 % |
Houtrijping | 24 maanden |
Classificatie | DOC Valpolicella |
Serveertemperatuur | 16-18 °C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2026 |
Allergenen | Sulfieten |
Flesinhoud (in L) | 0.75 |
Afsluiting | Kurk |
EAN-nummer | 8030625004628 |
Artikelnummer | 618798 |
Awards | |

Vaak is het terroir en de combinatie van druiven bepalend voor de smaak van een wijn. Maar bij de Corvina druif ligt dat anders, daar is het de techniek die zijn stempel op de Italiaanse rode wijn drukt. In dit geval gaat het om de Ripasso techniek waar volop gebruik van wordt gemaakt in Valpolicella. Bij deze methode ondergaat de wijn door toevoeging van de gebruikte schillen en pitten van de Amarone een tweede alcoholische vergisting.
Ripasso
Die tweede vergisting zorgt ervoor dat de geur, smaak en tannine aan de Amarone schillen worden onttrokken, zodat de Italiaanse wijn uit Veneto meer karakter krijgt. Steeds vaker wordt de tweede alcoholische vergisting niet opgestart door het toevoegen van de droesem van de Amarone, maar door toevoeging van ingedroogde druiven. Net als bij de klassieke techniek voegt deze methode veel geur en smaak toe aan de wijn, maar wordt voorkomen dat de pitten onaangename bitters afgeven.
Valpolicella
De wijnen met de herkomstbenaming Valpolicella, waaronder de Amarone en Ripasso, zijn aan strikte regelgeving gebonden. Zo moet de wijn voor minimaal 45% uit Corvina bestaan en is het verplicht om aan de assemblage ten minste vijf procent Rondinella toe te voegen. Een monocépage (wijn van één druivenras) van enkel Corvina is niet toegestaan. Desalniettemin zijn er veel wijnhuizen, die geloven in het kwaliteitspotentieel van Corvina als monocépage en wijnen van enkel Corvina als streekwijn (Corvina Verona I.G.T.) op de markt brengen.
SPECIAAL VOOR U GESELECTEERD
Wijnverhalen

