Château Pierre de Montignac Cru Bourgeois Médoc
- SmaakprofielComplex, krachtig & vol
- DruivenrasCabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot
- HerkomstFrankrijk, Bordeaux
Vol donkere kersen
-
Beef Wellington
-
Kalfentrecôte
-
Belegen kaas
Wijnsoort | Rode Wijn |
---|---|
Land | Frankrijk |
Druivenras | Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot |
Regio | Bordeaux |
Smaakprofiel | Complex, krachtig & vol |
Jaargang | 2011 |
Alcoholgehalte | 13.50 |
Classificatie | AOC Médoc |
Houtrijping | 12 maanden |
Serveertemperatuur | 16-18 °C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2026 |
Allergenen | Bevat sulfieten |
Afsluiting | Natuurkurk |
EAN-nummer | 3453521229738 |
Art.nr. | 191831 |
awards | |

Château Pierre de Montignac werd door Pierre en Paulette Sallette in 1960 gekocht voor veeteelt en verkoop van melk en granen. Hun zoon José Sallette en zijn vrouw Lucette namen het domein over in 1988 en hebben toen de eerste wijnstokken aangeplant en het château succesvol op de kaart gezet. Momenteel beslaan de wijngaarden ruim 25 hectare met druiven als Merlot, Cabernet Sauvignon en Petit Verdot. Hun zoon Romain, inmiddels al de derde generatie, werkt nu met zijn ouders samen om de mooiste wijnen te maken die het terroir van Médoc reflecteren.
Wat is Cru Bourgeois?
Wat betekent de term Cru Bourgeois eigenlijk? Al in 1855 werd er door Napoleon een officiële classificatie ingesteld om de allerbeste rode Bordeaux wijn te kunnen onderscheiden. Er werden verschillende Grand Cru niveaus toegekend, maar sindsdien is de classificatie nooit gewijzigd. Dit tot ergernis van verschillende châteaux die wel degelijk prachtige Franse wijn maakten op het niveau van Grand Cru wijn, maar er geen erkenning voor kregen.
Nadat de roep om herziening niet werd aangenomen, werd er in 1932 een nieuw classificatiesysteem opgesteld door ruim 450 wijnhuizen- en boeren: Cru Bourgeois. Toen nog niet officieel erkend, maar sinds 2002 is dit wel wettelijk vastgelegd en mogen zo'n 250 chateaux in Médoc, Haut-Médoc, Listrac, Moulis, Margaux, Pauillac, Saint-Julien en Saint-Estèphe deze status dragen. Deze belangrijke status wordt jaarlijks toegekend tijdens een officiële, blinde en erg strenge selectieproeverij.

Château Pierre de Montignac is sinds 1960 in bezit van de famillie Salette, die er graan verbouwde en melkkoeien hield. In 1988 legde zoon José Salette echter 25 ha wijngaarden aan die, in plaats van melk, steeds mooiere wijn opleverden. Zó mooi dat het château in 2008 eervol werd geclasseerd als Cru Bourgeois. Nu de stokken op leeftijd zijn gekomen en de gloednieuwe kelder en cuverie klaar is, willen ze promoveren naar de elite groep der Crus Bourgeois Supérieures. En zou ons gezien de kwaliteit niet verbazen.

Als men het over Bordeaux heeft, wordt er vaak gesproken over de linker- en rechtoever. De linkeroever wordt gekenmerkt door de grind- en kleibodems waar vooral Cabernet Sauvignon prachtige resultaten oplevert. Zo goed dat er een paar van 's werelds beroemde wijnen vandaan komen. In Médoc worden er stevige rode wijnen vol fruitige en aardse aroma's, tannines en een volle body gemaakt. Ontdek uw favoriete stijl Bordeaux wijn...