2006 | Frankrijk, Bordeaux

Château Haut-Brion Pessac-Leognan 1er Grand Cru Classé

'De koning van de rode Graves', zo wordt Château Haut-Brion ook wel omschreven. Zelfs gerenommeerd wijnrecensent Robert Parker gaf hem 96/100 punten. Een zeer verfijnde charmeur van de hoogste komaf.

  • Smaakprofiel
    Complex, krachtig & vol
  • Druivensoort
    Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc
  • herkomst
    Frankrijk, Bordeaux
Normale prijs 489,00 Speciale prijs 429,00
Op voorraad. Op werkdagen voor 15:00 uur besteld, morgen in huis
flessen
Bewaar
  • Altijd blindgeproefd
  • 100% proefgarantie
  • Bespaar met Wijnbeurs Plus
    Word Wijnbeurs Plus klant en profiteer van altijd gratis verzending vanaf 6 flessen.
Proefnotitie
Specificaties
Reviews
Proefnotitie

Romig en vol met mokka en vanille

64% van de totale oogst werd gebruikt voor de Grand Vin. Heeft de kracht en structuur van de jaargang, naast het uitzonderlijke concentraat, de mineraliteit en nuances van geschroeide aarde die kenmerkend zijn voor Haut-Brion. Superverfijnde charmeur van de hoogste komaf. Minutenlang aanhoudende smeltend zachte fruitweelde. Romig, vet en vol met mokka, karamel en vanille. Zal met de jaren nog breder van smaak worden. Op dronk vanaf 2017 tot 2035.
  • Beef Wellington
  • Tournedos
  • Lamsrack
Specificaties
WijnsoortRode Wijn
LandFrankrijk
DruivensoortCabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot
RegioBordeaux
SmaakprofielComplex, krachtig & vol
Jaargang2006
Alcoholgehalte14.00
ClassificatieAOC Pessac Léognan
Serveertemperatuur18 °C
Op dronk vanaf2017
Op dronk tot2035
AllergenenBevat sulfieten
AfsluitingKurk
EAN-nummer8719418006093
Art.nr.W260604.D6
Reviews
Château-Haut-Brion-Pessac-Leognan-1er-Grand-Cru-Classé
"Superverfijnde charmeur met 96 Parker punten"

Château Haut-Brion, Premier Grand Cru Classé, is het enige wijngoed buiten de Médoc gelegen dat opgenomen is in de classificatie van 1855, met een geschiedenis die nog verder terug gaat dan van de andere Premier Grand Cru’s.

Na enkele moeilijk jaren in het begin van de 20ste eeuw werd het château overgenomen door de Amerikaanse bankier Clarence Dillon. De wijndirecteur Georges Delmas mocht echter wel aanblijven en samen brachten zij het huis terug naar het kwaliteitsniveau van de vorige eeuw.

Niet alleen was Haut-Brion de eerste 1er Grand Cru die met fermentatie in staal experimenteerde, zij waren ook voorlopers op het gebied van klonale selectie. “Om geweldige wijn te maken heeft men een assemblage van verschillende klonen nodig, hier bij Haut-Brion is elke hectare aangeplant met tien tot vijftien verschillende klonen.” aldus J.B. Delmas.

De druiven uit de circa 50 hectare wijngaarden zijn aangeplant met ongeveer gelijke delen Merlot en Cabernet Sauvignon en 10% Cabernet Franc. Daarnaast zijn er nog 3 hectare aangeplant met Sauvignon blanc en Semillon, voor de wereldberoemde witte wijn van het huis. De productie bedraagt maar 12.000 kisten van de rode grand vin en 750 kisten van de witte wijn.

De rode wijn staat bekend om zijn luxe en voluptueuze zachtheid door het relatief hoge aandeel Merlot, maar is tegelijkertijd ook in staat om decennia lang op fles te rijpen. Zowel de witte als rode wijn van het huis worden door kenners al jarenlang gerekend tot de meest monumentale wijnen ter wereld.

SPECIAAL VOOR U GESELECTEERD
Wijnverhalen
Naar boven