Château Haut-Bergeron Sauternes (375 ml)
Veelvuldig geprezen in de internationale wijnpers: een rijke en complexe Sauternes vol nectar, honing, kweepeer, ananas, toast en vanille en ragfijne zuren voor de juiste balans. Gaat om flesjes van 0,375L.
Bekijk de proefnotitie(s)- SmaakprofielHoning, nectar & zoetig
- DruivenrasSauvignon Blanc, Sémillon
- HerkomstFrankrijk, Bordeaux
Enorm breed en rijk van smaak
- Roquefort
- Foie gras
- Mango
Wijnsoort | Dessertwijn |
---|---|
Land | Frankrijk |
Druivenras | Sauvignon Blanc, Sémillon |
Regio | Bordeaux |
Smaakprofiel | Honing, nectar & zoetig |
Jaargang | 2018 |
Houtrijping | 18 maanden |
Classificatie | AOC Sauternes |
Serveertemperatuur | 6-8 °C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2036 |
Allergenen | Sulfieten |
Flesinhoud (in L) | 0.375 |
Afsluiting | Kurk |
EAN-nummer | 8719418021713 |
Artikelnummer | 3371002 |
Awards | |
Inmiddels is de 9e generatie aan het roer van Château Haut-Bergeron, dat sinds 1820 door dezelfde familie geleid wordt. Het château bezit wijngaarden in de gemeente Preignac binnen de beste terroirs van de appellatie, Bommes en Sauternes. Een gedeelte van hun wijngaarden ligt zelfs naast die van Château d’Yquem en Château Climens. Hoe komt deze dessertwijn eigenlijk aan zijn bijzondere smaak? Edele rotting of pourriture noble zoals de Fransen het ook wel noemen is een proces waarin schimmel de schil van druiven aantast. Het gaat om de specifieke grijze schimmel Botrytis cinerea die ontstaat door het samenvloeien van de koude Ciron rivier en het warme water van de Garonne. Hierdoor ontstaan klamme nevels: ideaal voor de ontwikkeling van de schimmel. Hierdoor verliezen de druiven veel vocht, zodat er geconcentreerd en extreem zoet sap overblijft.
Sauternes
De productie van dit soort wijnen is een risicovolle en arbeidsintensieve onderneming. Door de zorgvuldige oogst en de lage opbrengst aan Sémillon en Sauvignon Blanc druiven per hectare zijn deze witte Bordeaux wijnen dan ook kostbaar. De pourriture noble is een natuurlijk verschijnsel, waar men weinig invloed op heeft. Als de natuurlijke omstandigheden niet ideaal zijn, is de invloed van de botrytisschimmel dan ook minder groot. Deze edele rotting is echter wel een voorwaarde om onder de appellations van Sauternes te mogen produceren.
SPECIAAL VOOR U GESELECTEERD