- SmaakprofielStevig, zacht & romig
- DruivenrasMerlot, Negroamaro, Primitivo
- HerkomstItalië, Puglia
Gebotteld op zware prestigefles
-
Rosbief
-
Gegrild vlees
-
Oude kaas
Wijnsoort | Rode Wijn, Veganistische wijn |
---|---|
Land | Italië |
Druivenras | Merlot, Negroamaro, Primitivo |
Regio | Puglia |
Smaakprofiel | Stevig, zacht & romig |
Jaargang | 2019 |
Alcoholgehalte | 14.50 |
Classificatie | IGT Puglia |
Houtrijping | 4 maanden |
Serveertemperatuur | 16-18 °C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2024 |
Allergenen | Bevat sulfieten |
Afsluiting | Natuurkurk |
EAN-nummer | 8719418014005 |
Art.nr. | 612369 |
awards | |

Puglia (Apulië) is zonder twijfel de 'rising star' van de Italiaanse wijnregio's en brengt smaakrijke en kwalitatieve Italiaanse rode wijn van Sangiovese, Negroamaro, Primitivo en Merlot voort. De wijnbouw in Puglia kent een lange geschiedenis, want de Romeinen hadden al de export al opgezet. Echter hadden veel mensen lange tijd niet de mogelijkheid om zelf druiven te verwerken tot wijn. Dit was te wijten aan de armoede in het zuiden van Italië. De druiven werden verkocht aan Frankrijk, Duitsland en Noord-Italië als aanvulling voor de wijnen uit een mager jaar. Druiven uit Puglia hebben door de vele zonuren namelijk een hoog suikergehalte en dat zorgt voor een hoog alcoholpercentage en rijpe aroma's van zoet fruit.
Puglia wijn
De laatste 10 jaar hebben gelukkig enkele wijnboeren geïnvesteerd in de wijnbouw in Puglia en de volledige vinificatie op zich genomen, inclusief het bottelen. Mede te danken aan de betere infrastructuur. Eerst lag de nadruk vooral op het maken van blendwijnen, maar nu steeds meer op autochtone druivenrassen. Naar eigen zeggen heeft Puglia de dichtste concentratie aan wijnstokken ter wereld en verreweg de grootste wijnproductie van alle Italiaanse wijngebieden.

"Wijnmaken is voor ons een manier om de eeuwenoude tradities te koesteren. Onze voorouders cultiveerden al de druiven op precies dezelfde plekken waar wij nu onze druiven oogsten. En ook onze vaders maakten wijn op een manier die nauwelijks van die ons afwijkt. En daar is het resultaat ook naar," aldus wijnmaker Mariano Giretti.

Appassimento, wat is dat eigenlijk? Hierbij laat de wijnboer de druiven tot het laatste moment rijpen aan de stokken. Vervolgens worden ze met de hand geplukt en gedroogd in grote schuren. Hierdoor verliezen de druiven een derde van hun vocht en blijft er enorm concentraat aan suikers en rijpe aroma's over. Bijzonder smaakvol!