Campo al Pero 'Dorianae' Bolgheri Superiore
- SmaakprofielComplex, krachtig & vol
- DruivenrasCabernet Sauvignon, Cabernet Franc
- HerkomstItalië, Toscane
Zwoel kersenfruit met chocoladetruffels
-
Boeuf Bourguignon
-
Entrecôte
-
Parmezaan
Wijnsoort | Rode Wijn |
---|---|
Land | Italië |
Druivenras | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon |
Regio | Toscane |
Smaakprofiel | Complex, krachtig & vol |
Jaargang | 2015 |
Alcoholgehalte | 14.50 |
Classificatie | DOC Bolgheri |
Houtrijping | 15 maanden |
Serveertemperatuur | 16-18 °C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2035 |
Allergenen | Bevat sulfieten |
EAN-nummer | 8719418004990 |
Art.nr. | 614975 |
awards | |

Het verhaal van Bolgheri begint rond 1940 als markies Incisa della Rocchetta het landgoed "Tenuta San Guido" in Toscane betrekt. De markies, groot liefhebber van Bordeaux wijnen, ziet in de steenachtige bodem van het nabij de Tyrreense Zee gelegen Bolgheri dezelfde potentie als in de bodem vol keien en kiezels van de in de Bordeaux gelegen Graves. Hij besluit een deel van het landgoed met Cabernet Sauvignon aan te planten en de experimentele wijn, Sassicaia genaamd, op eikenhouten vaten van Franse makelij te laten rijpen. Lange tijd kan de wijn bij de pers op weinig enthousiasme rekenen en wordt de Sassicaia voornamelijk door de familie van de markies gedronken. Pas als de wijn bij een blindproeverij in 1977 alle vermaarde Cabernet wijnen verslaat, is de naam Sassicaia, wat 'steenachtige grond' betekent, gevestigd.
Bolgheri wijn
Indertijd stond de wijnwetgeving enkel het gebruik van Sangiovese en andere typisch Toscaanse variëteiten toe en dat betekende dat Sassicaia slechts als tafelwijn (Vino da Tavola) verkocht mocht worden. Desondanks krijgt markies Incisa della Rocchetta vele volgelingen. De vermaarde Toscaanse wijnfamilies Antinori en Frescobaldi brengen in navolging van de markies de inmiddels wereldberoemde Solaia en Ornellaia op de markt. Ook deze ‘tafelwijnen’ gooien hoge ogen bij de wijnjournalistiek en de geuzennaam 'Super Tuscans' is geboren. De erkenning van de wijnwetgevers volgt pas in 1994 met de aanpassing van de herkomstbenaming Bolgheri D.O.C. Naast Sangiovese is nu ook het gebruik van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en Syrah toegestaan. Een moderne klassieker is geboren!

"Campo al Pero is een wijnhuis dat is ontstaan uit de liefde voor het land Italië en natuurlijk goede wijn. Daarbij is het een prachtig gegeven dat Bolgheri rijk is aan geschiedenis en tradities. Onze wijnen zijn het resultaat van nauwkeurig werk in zowel de wijngaard, als in de kelder," aldus Maurizio Piccoli.

In Toscane komt de buitenlandse kennis over wijnbouw samen met de eeuwenoude tradities. Dit is ook de streek waar vooral Sangiovese de boventoon voert, gevolgd door de internationale druiven Cabernet en Merlot. En wat een kwaliteit brengt Toscane voort. Neem zelf de proef op de som en ontdek wat Toscane te bieden heeft.