Over smaak valt niet te twisten, over kwaliteit des te meer. Daarom heeft de Wijnbeurs al 47 jaar een proefpanel. Tijdens blindproeverijen geven negen experts – samen goed voor 200 jaar proefervaring – punten voor kleur, geur en smaak. Met de zomer op de stoep pikten ze de beste BBQ-wijnen eruit.
Al sinds 1976 kiest de Wijnbeurs wijnen op basis van punten die een negenkoppig proefpanel toekent. Dat gebeurt tijdens blindproeverijen. Er wordt niet beoordeeld op een mooi château of de reputatie van de wijnboer, maar puur op de kwaliteit in het glas. Voordat het proefpanel aan de slag kan, hebben Wijnbeursinkopers Gerrit Swart en Jaap van den Beukel er al een lange zoektocht op zitten. Ze struinen wijngebieden over de hele wereld af op zoek naar de beste wijnboeren per regio. Tijdens een voorselectie in de wijnkelders bepalen Gerrit en Jaap welke wijnen goed genoeg zijn om op de proeftafel te belanden.
Met de zomer in aantocht ging het proefpanel op zoek naar de beste BBQ-wijnen. Te beginnen meteen met een disclaimer: wijn en spijs is geen wetenschap. Het blijft ook een kwestie van persoonlijke voorkeur. En dus van uitproberen. Dat is juist het leuke van proeven: zonder vuur geen vlam! Toch zijn er wel degelijk een paar gloeiende kolen die helpen tijdens de zoektocht naar de ideale wijn BBQ-combi.
Bij BBQ zijn niet alleen kleur, geur en smaak belangrijk. Het proefpanel selecteert alleen wijnen die genoeg gewicht hebben om een breed scala aan grillsmaken aan te kunnen. De vuistregel: hoe intenser de (BBQ-)smaken, hoe intenser de wijn. Kruiden en marinades geven vlees, vis en groente van de barbecue extra smaak. Daar moet de wijn wel tegenop kunnen boksen. Voor rood betekent dat krachtig en kruidig.
Rood of wit?
Rood bij vlees en wit bij vis wordt niet voor niets als handvat gegeven. Rode wijn is vaak wat krachtiger door de aanwezige tannines. En dat past nu eenmaal beter bij vlees dan bij vis. Een stevige rode wijn wordt al snel een stuk soepeler met een lekker stuk vlees van de grill. Lichte rode wijn doet het prima bij vis van de barbecue. Die kun je licht gekoeld schenken, zeker op warme dagen. En een rode soepele wijn kan lekker na het eten ingeschonken worden, om na te genieten van een heerlijke avond.
Voor wit geldt fris, fruitig en vol smaak. Een lichte witte wijn wordt van tafel geblazen door al dat BBQ-geweld. Vol en een tikje romig wit is heerlijk bij gegrilde vis of kip met een botersausje. Fris en licht kruidig wit kan bij zowel vlees, vis als vega en licht pittige gerechten van de grill
Benieuwd naar het Wijnbeurs-proefpanel van de Wijnbeurs? Leer iedereen kennen!
Ontdek onze Luxe BBQ Wijnen.
Speciaal door het Wijnbeurs-proefpanel geselecteerd