Wijnland Oostenrijk

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele wijnen in uw winkelwagen van uw vorige bezoek. Wilt u deze wijnen toevoegen aan uw huidige bestelling?

Geplaatst door: De Wijnbeurs
op 16-02-2022
Share
Oostenrijkse wijn
Oostenrijkse wijn

Oostenrijk. Vakantieland? Ja! Wijnland? Dat zeker! Oostenrijk is een vakantieland bij uitstek, dat met zijn besneeuwde bergtoppen jaarlijks honderdduizenden toeristen trekt. Maar hoewel de geschiedenis van de wijnbouw in het land eeuwen teruggaat, ziet het grote publiek Oostenrijk nog niet zo lang als een typisch wijnland. Gelukkig is dat veranderd. In deze blog leest u meer over Oostenrijk als wijnland. Wat zijn de belangrijkste wijnregio’s? Welke druivenrassen worden er verbouwd? Hoe smaakt een Oostenrijkse wijn?

Onze klanten zeggen Uitstekend 4.6 uit 5 op basis van 6.078 reviews

Vakantieland versus wijnland

Oostenrijk is niet meer weg te denken uit de lijst populaire vakantiebestemmingen. De bergen zijn al jaren populair door de mooie skigebieden en ook in de zomermaanden ontdekken steeds meer toeristen de schoonheid en veelzijdigheid van Oostenrijk. De liften die in de wintermaanden skiërs, snowboarders en langlaufers naar de top van de berg brengen, zijn dezelfde die u in de zomer naar de start van een van de vele hikes brengen, die in de Oostenrijkse bergen zijn uitgestippeld. Wandelingen die u via met bloemen bezaaide velden naar bergtoppen leiden waar u vaak adembenemende uitzichten wachten. Ook het wijntoerisme komt steeds meer op gang. Wijnkenners refereren immers steeds vaker aan Oostenrijk als een van de grootste wijnverrassingen van de laatste jaren. Door het brede aanbod aan wijnen van goede tot uitstekende kwaliteit groeit de goede reputatie van het land in rap tempo.

De wijngebieden van Oostenrijk

Oostenrijk is onder te verdelen in verschillende wijngebieden: Burgenland, Niederösterreich, Steiermark en Wenen. Niederösterreich is de grootste regio wanneer het gaat om de productie van Qualitätswein, met acht subregio’s: Kamptal, Traisantal, Wachau, Wagram, Kremstal, Carnuntum, Thermenregion en Weinviertel. Op de 16.000 hectare aan wijngaard in Weinviertel wordt zo’n 30% van alle Oostenrijkse wijnen geproduceerd, waarvan het gros droge witte, lichte wijnen met vaak dat kenmerkende karakter van witte peper. Een typerend aroma van de koningsdruif van Oostenrijk: Grüner Veltliner.  Maar ook van Pinot Blanc (Weissburgunder), Merlot, Riesling, Zweigelt, Müller-Thurgau, Welschriesling, Roter Veltliner, Neuburger, Traminer en Muskateller worden wijnen gemaakt. 

Kwalificatiesystemen

Oostenrijk kent verschillende manieren om hun wijnen onder te verdelen. Zo is er ‘gewone’ landwijn, te vergelijken met de IGP appellaties in Frankrijk en Italië. En Qualiätswein, te vergelijken met de welbekende AOP van Frankrijk. Deze wijnen kunnen komen uit 1 van de 9 deelstaten of uit specifieke herkomstgebieden uit Niederösterreich, Burgenland, Steiermark of Wien. Ook de DAC’s behoren tot Qualitätswein.

Oostenrijkse wijnOostenrijkse wijn
Oostenrijkse wijnOostenrijkse wijn

Prädikatswein

Een andere vorm van een Qualitätswein is Prädikatswein. Hierbij gaat het om wijn, gemaakt met een bepaalde rijpingsgraad. Hieronder vallen de categorieën Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein, Ausbruch en Trockenbeerenauslese.

DAC

DAC (afkorting van ‘Districtus Austriae Controllatus’) is het Oostenrijkse kwalificatiesysteem waarmee Qualitätswein een status toegekend krijgt. Het gaat hierbij om regionale wijnen met een duidelijk smaakprofiel dat typerend is voor dat gebied. Het toekennen van een DAC status kan jaren in beslag nemen. Daar gaat eerst jarenlang onderzoek aan vooraf. Naast deze onderverdeling heeft de Österreichische Traditionsweingüter nog een kwaliteitsstatus in het leven geroepen voor uitzonderlijke wijngaarden. Die kunnen de status krijgen van ‘Erste Lage’ (1ÖTW), het equivalent van een premier cru-status.

Steinfeder, Federspiel en Smaragd

Het DAC-systeem is gericht op de herkomst van de wijn, maar Wachau kent al sinds de jaren 80 een onderverdeling wat betreft het alcoholpercentage en daarmee de stijl van de wijn. De lichtste wijnen voeren de term Steinfeder en hebben een alcoholpercentage van maximaal 11,5%. De naam verwijst naar het vedergras Stipa pennata. Federspiel verwijst naar een oude term binnen de valkerij. Een van oudsher populair tijdverdrijf in de wijnstreek. Deze benaming vormt de “klassieke categorie” met alcoholpercentages tussen de 11,5% en 12,5%. De toevoeging Smaragd geldt voor de meest krachtige wijnen met een minimum alcoholpercentage van 12,5%. Deze wijnen zijn vol en rijk van smaak. Ze worden gemaakt van de rijpste druiven die groeien op de beste locaties in de Wachau. Deze term verwijst naar de smaragdkleurige hagedissen die men vooral op zonnige dagen door de wijngaarden ziet schieten.

Signature wijn: Grüner Veltliner

De witte wijn van de Grüner Veltliner-druif is zonder twijfel de ‘signature wijn’ van Oostenrijk. Het druivenras is aangeplant op ruim een derde van alle Oostenrijkse wijngaarden! Een druif waarvan droge en krokante wijnen gemaakt worden, die fris en pittig tegelijk zijn. Afhankelijk van de streek waarin de druif verbouwd wordt én het moment waarop de oogst plaatsvindt, worden van de Grüner Veltliner wijnen in heel verschillende stijlen gemaakt. De jonge wijnen zijn fris en fruitig en hebben veel citrus, ‘peper’ en kruiderij. Worden de druiven relatief laat geoogst? Dan was er tijd voor de rijke, tropische tonen om zich te ontwikkelen. Deze Oostenrijkse witte wijnen van de Grüner Veltliner zijn vol en rijk van smaak, vol exotisch fruit en bovendien iets rokerigs. Deze wijnen kunnen goed een tijdje rijpen op fles, dan ontstaan overheerlijke honingzoete en bijna marmelade-achtige smaken.

Bijzondere Oostenrijkse wijn: Gemischter Satz

Oostenrijk staat bekend om wijnen van een druivenras, monocépages. Maar er is een bekende uitzondering: ‘Wiener Gemischter Satz’. Een wijn die zeer geliefd is onder zowel wijnboeren als lokale wijntavernes. Wat de wijn uniek maakt, is zijn samenstelling. Wiener Gemischter Satz bestaat uit een zogenaamde ‘field blend’, de druiven moeten van een Weense wijngaard komen en op die wijngaard moeten minimaal drie Qualitätswein druivenvariëteiten aangeplant zijn, die bovendien samen geoogst en gevinifieerd moeten worden. Tot slot mag het grootste aandeel van een van de druivenrassen niet groter dan 50% zijn, het kleinste niet kleiner dan 10%.