Hoewel de commerciële wijnbouw in Australië pas aan het eind van de 19e eeuw opkwam, heeft het land zich inmiddels ontpopt tot een belangrijke speler op de wijnmarkt. De meeste wijngaarden bevinden zich in Zuidoost Australië, waar zich vijf wijn producerende staten bevinden: South Australia (met Barossa Valley als epicentrum), New South Wales, Victoria, Western Australia en Tasmanië. Wat voor wijnland is Australië? Welke wijnen worden er gemaakt? En wat kenmerkt Australische rode en witte wijn?
Klimaat en terroir van wijnland Australië
Australië is een immens groot land, met uitgestrekte natuur. Veel plekken zijn onbewoond, de bevolking woont gecentreerd in de steden en dorpen in het zuidoosten van het land. Australische wijnmakers houden bij het bepalen van de exacte locatie voor hun wijngaarden veel rekening met het klimaat. En op het eerste oog zijn er genoeg uitstekende plekken te vinden. Het Australische klimaat is namelijk op veel punten ideaal voor wijnbouw: zonnig, een lage luchtvochtigheid, veel bergen en een prettige invloed van de oceaan. Maar, de Australische wijnmaker heeft één grote vijand en dat is de droogte. Hoewel er in drie seizoenen (lente, herfst en winter) veel regen valt, zijn Australische zomers extreem droog.
De meeste wijngaarden zijn daarom gevestigd in de gebieden New South Wales, South Australia en Victoria. Maar ook daar is de wijnbouw voor een belangrijk deel afhankelijk van irrigatie.
Moderne wijnmakers, moderne wijnen
Hoewel de historie van het wijn maken in Australië minder ver teruggaat dan die van menig Europees wijnland, kent het land inmiddels zo’n 145.000 hectare wijngaard en worden zowel de rode als de witte wijnen die er gemaakt worden steeds populairder. Kenmerkend voor de Australische wijnbouw en zijn wijnmakers, is de moderniteit die overal terug te zien is. Australische wijnmakers zijn enorm deskundig: ze beheersen de diverse productietechnieken enorm goed én maken er ook zaak van dat ze zich blijven ontwikkelen. Dat heeft als onder meer als gevolg dat verschillende onderzoeken van Australische makelij, naar o.a. toepassingen van nieuwe technieken en kelders, in de wijnwereld als toonaangevend worden gezien. Die enorme deskundigheid levert ook wijnen met een modern karakter op. Soepele, fruitige wijnen die naast fruitig ook heerlijk vol en rijp smaken.
Shiraz ‘o clock
Australische wijn bestellen en zin in rood? Ga dan voor een echte Australische Shiraz. Dit is het meest bekende en ook meest aangeplante druivenras in Australië. Het is hetzelfde ras als de Franse Syrah, ze delen hun DNA, maar levert in combinatie met het verschillende terroir van de wijngebieden compleet andere wijnen op. Syrah-wijnen zijn erg kruidig. Shiraz-wijnen zijn ook kruidig, maar ook veel rijper en fruitiger. Met hun diepe donkerrode kleur smaken ze naar vol (romig) bosfruit met soms een vleug donkere chocolade.
‘Volbloed’ Shiraz-wijnen zijn dan wel de specialiteit van Australische wijnmakers, zij zijn ook erg goed in het maken van mooie assemblages. Shiraz wordt vaak gecombineerd met Grenache en Cabernet Sauvignon. Ook in opkomst in de Australische wijngaarden: blauwe druivenrassen als Merlot, Pinot Noir, Petit Verdot, Sangiovese en Barbera.
Penfolds: eerste grote Australische bewaarwijn
Penfolds Grange is een van de beste Australische wijnen. Een beroemde rode wijn, met een bijzondere geschiedenis. Na een bezoek aan Bordeaux in de jaren vijftig van de 20e eeuw, besloot de Australiër Max Schubert dat de – toen nog – middelmatige kwaliteit van Australische rode wijn opgekrikt moest worden. In zijn tijd in Frankrijk had hij tal van heerlijke rode wijnen geproefd, wijnen die in sommige gevallen al veertig jaar oud waren. Dat moest ook in zijn thuisland kunnen, dacht Schubert. Dus maakte hij de eerste Penfolds Grange, een karaktervolle wijn van de blauwe Shiraz-druif. De eerste jaren waren lastig, de wijnen bleven wrang en de reacties dus verre van positief. Maar Schubert bleef volhouden dat men zijn wijn de tijd moest geven. Letterlijk. En hij had gelijk, de wijnen hadden die jaren rijping nodig om hun intense en heerlijke geuren en smaken tot ontwikkeling te laten komen. Inmiddels is Penfolds Grange, nog steeds, de onbetwiste koning van de Australische rode wijnen.
Tropisch wit
Naast rode wijnen, wordt er in Australië ook volop witte wijn gemaakt. Witte wijn van zulke goede kwaliteit zelfs, dat het land erom bekend staat. De meeste Australische witte wijnen zijn gemaakt van de Chardonnay-druif en zijn strak, energiek en tropisch van smaak. Frisse zuren worden afgewisseld met de smaak grapefruit en limoen en vaak afgesloten met heerlijk subtiele tonen van vanille door rijping op hout.
In de Australische witte wijn is een duidelijk verschil te proeven tussen wijnen die gemaakt worden in de erg warme gebieden zoals Barossa Valley, en de koeler gelegen gebieden, zoals Tasmanië. Witte wijnen uit de warmer gelegen gebieden zijn rond en zacht, elegant en met de smaak van rijpe perzik en citrus. Is een witte wijn in een koeler gebied gemaakt? Dan kenmerkt de wijn zich vaak door een intens frisse levendigheid en sterke geuren en smaken van appel, grapefruit en limoen. Overigens is het niet alleen Chardonnay wat de klok slaat als het over witte Australische wijnen gaat. Wijnmakers experimenteren ook met rassen als Riesling, Sauvignon Blanc, Sémillon, Chenin Blanc, Colombard en Muscat.