Kerst, die magische tijd van het jaar. Lichtjes, gezelligheid, familie, vrienden... EN STRESS! Denk je alles goed geregeld te hebben, ligt de helft van je boodschappen niet meer in de schappen. Blijkt iemand ineens de nieuwste dieet-rage te volgen. Wil je nichtje toch haar nieuwe vriendje meenemen. Kerstperikelen waar je niet op zit te wachten. Een goede voorbereiding is het halve werk. Met Kerst ben ik dan ook een lijstjes-nerd.
Stap 1: het uitdenken
Ten eerste is het belangrijk dat je weet wanneer je het diner wil organiseren, wie er allemaal komen en wat de voedselallergieën en dieetwensen zijn. Welke wijnen? Geen stress, daar zijn wij voor. Bestel uiteraard op tijd om je wijn voor Kerst binnen te hebben.
Stap 2: de boodschappen
Stel je diner samen en kijk welke ingrediënten je al ruim van tevoren kunt halen. Niets zo vervelend dan voor dat lege kruidenschap in de supermarkt te staan, omdat iedereen ineens iets met nootmuskaat besluit te bereiden. Je bederfelijke waar haal je uiteraard later in huis, maar wees ook hier niet last minute mee. Bij de visboer en slager kun je vaak alvast vis en vlees bestellen en later ophalen.
Stap 3: kookplanning
Voor de overijverigen onder ons (lees: mijzelf): maak een kookplanning. Voordat je straks met drie recepten tegelijk bezig bent en de nootmuskaat in de tiramisu beland en cacaopoeder bij de aardappelgratin. Maak gerechten een dag van tevoren of in de ochtend al (zo goed als) klaar. Dan kun jij je focussen op de finishing touch en je gasten helemaal relaxed en met een feestelijk glas bubbels ontvangen.
Gaat er wel eens wat mis? Tuurlijk, maar daar is het ook Kerst voor.
Zeker weten dat je altijd een
lekkere wijn in huis hebt?