Heleen van Kuik-Bollen is proefpanellid en vinoloog. In deze rubriek schrijft ze over wat er te ontdekken valt in de wijnwereld. Haar motto: ‘Proef en geniet. Wijnkennis is fijn, maar het moet wel leuk blijven. Blijf altijd nieuwe wijnen ontdekken!’
In de wijnwereld ben je nooit uitgeleerd. Er is zoveel te ontdekken, te proeven en te lezen over alles wat met wijn te maken heeft. Dat maakt het zo leuk. Zoals collega-proefpanellid Franz Lampe altijd zegt: ‘Wijn is gein.’ Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn.
Het is de grote diversiteit die het ook lastig maakt. Want welke wijn kies je? Geen wijn is hetzelfde. En datzelfde geldt voor smaak. Vaak vragen vrienden: ‘Welke wijn is nou lekker?’ Moeilijk! Mijn favorieten zijn niet automatisch ook die van jou...
Wat voor wijn zoek je?
Weet je niet waar je moet beginnen? Bedenk dan waarom je een wijn zoekt. Zoek je een borrelwijn? Dan kun je het beste gaan voor toegankelijk. Frisfruitig witte wijn met weinig tot geen houtrijping bijvoorbeeld. Rode wijnen moeten voor een borrel niet te zwaar en krachtig zijn – die kun je beter bewaren voor een diner.
'‘Spring er eens uit met een onbekend druivenras of wijnland"
Borrelwijn of dinerwijn
Borrelwijnen zijn wijnen die ik altijd in huis wil hebben, want je weet nooit wie er onverwacht op de stoep staat. Dinerwijnen mogen krachtiger en meer uitgesproken zijn om de smaak van het eten aan te kunnen. Daarom geven we in onze proefnotities dinersuggesties om de keuze voor een wijn al wat makkelijker te maken.
Nog een laatste advies?
Het belangrijkste is dat je jouw eigen smaak leert kennen en blijft ontwikkelen. Dat maakt de ‘gein in wijn’ alleen maar groter. Bewandel niet alleen de gebaande paden, maar spring er eens uit met een onbekend druivenras of wijnland. Nieuwe favoriet gevonden? Des te leuker om die te introduceren als nieuwe vondst aan vrienden en familie. Dat is wat wij als wijnproevers zo leuk vinden aan ons vak. En met duizenden druivenrassen en tientallen wijnlanden zijn we nog wel even bezig...
Mijn persoonlijke aanrader voor nu
Een krachtige dinerwijn vol rijp kersenfruit en een lange afdronk. Mijn proefcollega's en ik hebben 'm beoordeeld met 18,5/20 punten. De wijn is te combineren met vele gerechten, zoals eendenborst, gevogelte met cranberry's, ravioli met truffel en Parmezaanse kaas.