Heleen van Kuik-Bollen is proefpanellid en vinoloog. In deze rubriek schrijft ze over haar favoriete wijnmomenten. Haar motto: ‘Proef en geniet. Wijnkennis is fijn, maar het moet wel leuk blijven. Blijf altijd nieuwe wijnen ontdekken!’
Mei is helemaal mijn maand. Ook ik loop vrolijker over straat wanneer de bomen mooi groen en de zomerjassen uit de kast zijn. Mei is de maand waarin je de tuinstoelen flink staat te schrobben om er vervolgens in neer te ploffen. Lekker genieten van het lentezonnetje. Uiteraard met een goed glas wijn en goed gezelschap. Ik hou ervan om vrienden en familie in onze tuin te ontvangen. Groot is 'ie niet, wel gezellig.
Maar wat zet je op tafel? Hapjes en wijn natuurlijk. En water, omdat dat wel zo verstandig is in de zon. Met wijn pak ik uiteraard uit. Dat hoeft niet gelijk qua prijs. Om voor iedereen iets op tafel te zetten heb je een paar verschillende flessen nodig: frisfruitig wit, toegankelijk rood en een bubbel en/of rosé. De altijd-goed-wijnen. Iedereen blij!
'Ik ben van het alles-op-tafel-principe'
Tip
Om niet telkens heen en weer te hoeven lopen tussen koelkast en gezelligheid ben ik van het alles-op-tafelprincipe. Dan zijn wijnkoelers onmisbaar. Ook voor de rode wijn, want van lauw rood wordt niemand blij. Voor de meeste rode wijnen is een temperatuur tussen 16 en 18 °C ideaal. Rode wijn kan prima in een wijnkoeler. Heb je die niet (genoeg)? Dan wikkel je de fles in aluminiumfolie en zet je die uit de zon. De huis-tuin-en-keukenoplossing voor elke buitenborrelaar.
Niet onbelangrijk, hapjes?
Dan de hapjes. Maak het jezelf niet te moeilijk, tenzij je graag een halve dag oesters staat te kraken, een scala aan bruschetta’s wil bereiden of mini-quiches wil bakken. Al kom ik dan wel graag bij jou langs. Je kunt ook een heerlijke, maar simpele borrelplank samenstellen. Vermijd heel heftige smaken om de combinatie met de wijnen niet te moeilijk te maken. Niet al te kruidige (fuet)worsten, mortadella, paté en gedroogde ham kunnen prima op een plankje. Andere altijd-goed-hapjes zijn olijven, toastjes, dips, harde kazen, tomaat-mozzarella-prikkers en een feestelijke plank vol kleurrijke crudités. Ja hoor, buitenborreltijd is mijn tijd.
Wat schenk ik bij de volgende buitenborrel?
Onze nieuwe bubbel: Musti Nobilis. Een vrolijke spumante uit Italië. Vol sappige peer en witte perzik en met aangename bubbels. Heerlijk om mee te proosten. Als aperitief of bij zeevruchten, risotto, gegrilde vis en wit vlees.