Er kan weinig tippen aan een avondje genieten met een tafel vol tapas. Wilt u daar ook een passend glas wijn bij schenken? Laat u dan inspireren...
Sherry
Sherry wordt vaak gezien als een oude taarten drankje, maar u zult verrast zijn hoe lekker een glaasje sherry op z’n tijd is. Het is een versterkte wijn afkomstig uit de streek Jerez de la Frontera in het uiterste zuiden van Andalusië. Er zijn veel verschillende soorten Sherry’s, maar vaak smaken ze fris, droog met nuances van kruiden en amandelen.
Nog niet overtuigd? Wist u dat Sherry redelijk laag in calorieën is (50 ml -58 kcal) en dat u er ook fantastische cocktails mee kunt maken? Bij de volgende tapas avond verrast u uw gasten met een sherry. Zeker als drankje bij Spaanse olijven, abondigas (pittige gehaktballetjes), Iberico ham of almendras al pimenton (met paprika geroosterde amandelen).
Cava
Het Spaanse antwoord op Champagne. Echter wordt Cava niet gemaakt van de traditionele Franse druivenrassen, maar van lokale druivenrassen. De bekendste zijn de Parellada, Xarel-lo en Macabeo. Spaanse Cava is vaak wat soepeler, ronder, kruidiger en bevat lagere zuren dan een Champagne. Een tapas avond met een Cava erbij maakt het geheel natuurlijk nog feestelijker. Serveer bij gefrituurde hapjes zoals chipirones (inktvis) en croquetas.
Rosado
De Spaanse rosé. De meeste Rosado’s komen uit Rioja en Navarra en zijn vaak wat sterker van smaak en dieper van kleur dan de welkbekende Provence rosé. Omdat ze wat sterker van smaak zijn kunnen ze ook gecombineerd worden met aanwezige smaken. Heerlijk bij chorizo en aioli bijvoorbeeld.
Rueda
Houdt u van een frisse Sauvignon Blanc? Dan zijn de kansen groot dat u ook van een Verdejo uit Rueda houdt. De wijnen zijn fris, aromatisch en kruidig. Vaak worden de wijnen s’nachts geplukt om de frisheid van de wijn te bewaren. Heerlijk bij vis en salade. Denk aan gamba’s, boquerones en vinagre (ansjovies gemarineerd in azijn of bacalao (viskoekjes).
Rioja
Wie kent ze niet de beroemde wijnen uit het noorden van Spanje. Vroeger kregen deze wijnen een lange houtrijping waardoor ze een uitgesproken houtsmaak hadden. Tegenwoordig worden ze ook minder lang gerijpt wat resulteert in veel variatie in de smaak. Rioja is veelzijdig en krachtig, ideaal voor het winterseizoen. Heerlijk om te combineren met gehaktballetjes, varkenshaas puntjes, verschillende soorten ham maar ook bij bijvoorbeeld patatas bravas (aardappel wedges met spicy tomatensaus).
Bierzo
Bierzo wordt gezien als het aanstormende kwaliteitsgebied van Spanje met enorme potentie. Bierzo staat bekend om zijn karaktervolle rode wijnen van de Mencía druif. De wijnen hebben een beetje hetzelfde fruitkarakter als een Beaujolais, dus cassis, frambozen en viooltjes, maar dan steviger. Heerlijke bij gevogelte tapas zoals mojo picon pork (varkensvlees spiesjes).
Wijn & gerechten combineren
Benieuwd naar veel meer wijn & spijs inspiratie? Bekijk dan onze complete Wijn & Spijs wijzer: zoek uw favoriete ingrediënt en zie direct enkele wijnen die er perfect bij passen.