Wijn bij mosselen

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?

Geplaatst door: De Wijnbeurs
op 01-08-2022
Share
mosselen en wijn
mosselen en wijn

Als we kijken naar de (Nederlandse) schelpdierenkweek, dan staat de mossel met stip op nummer 1. Jaarlijks worden er maar liefst 50 miljoen mosselen uit de Nederlandse wateren opgevist, met als centrum van de mosselindustrie: het Zeeuwse Yerseke. In Nederland eet men zo’n 10 miljoen kilogram per jaar van de schelpdieren en de rest wordt geëxporteerd. België en Frankrijk zijn de grootste afnemers van de Nederlandse mosselen.

Onze klanten zeggen Uitstekend 4.5 uit 5 op basis van 7.150 reviews

Welke wijn past bij mosselen?

Mosselen en witte wijn vormen een uitstekende combinatie. Maar hoe u de mosselen gaat bereiden is uiteindelijk doorslaggevend. Gebakken mosselen zijn een prima match met een glas Weissburgunder/Pinot Blanc en Chenin Blanc. Bakt u ze op met wat vlees erbij, zoals stukjes chorizo worst, dan kunt u ook nog een lichte rode wijn overwegen. Denk dan aan een lichte Pinot Noir of Gamay (Beaujolais). Gegratineerde en dus wat meer romige mosselen passen weer goed bij een wat meer uitgesproken wijn, zoals een Sauvignon Blanc, een frisse Picpoul de Pinet. Bij de traditionele gekookte mosselen passen een Chardonnay zonder houtrijping, Sauvignon Blanc en Pinot Blanc.

Wat is lekker om bij mosselen te eten?

Het fijne aan een mosselgerecht, is dat het ook snel op tafel gezet kan worden. Mosselen koken in wijn duurt bijvoorbeeld maar zo’n 5 minuten. Al kunt u natuurlijk ook iets meer uitpakken in de keuken. Of u nu een klassieke mosselpan maakt met groenten en gekookt in witte wijn of wat creatiever te werk gaat en mosselkoekjes, mosselkroketten of een mosselquiche maakt, het kan allemaal. Er is van alles te bedenken om met mosselen te bereiden, al blijft de klassieker geserveerd met een groot bord patat zeer populair. Op ons blog kunt u ook een recept vinden van vissoep met zalm, garnalen, kabeljauw en mosselen. Een mooi gerecht om mee uit te pakken. Serveer daar dan een glas frisse Chardonnay bij.

 

wijn bij mosselenwijn bij mosselen
wijn bij mosselenwijn bij mosselen

In welke maanden zijn er mosselen?

Het is een veel gehoorde uitspraak: mosselen eet men alleen als de ‘r’ in de maand zit. Toch is deze gedachtegang niet langer juist. Vroeger waren mosselen inderdaad alleen in die maanden te verkrijgen, maar dat had destijds met name te maken met de houdbaarheid van de schelpdieren. Nu er goed en voldoende gekoeld vervoer mogelijk is, kunnen mosselen gekocht en gegeten worden van juli tot april. In juli start het nieuwe oogstseizoen.

Zijn mosselen gezond?

Uiteraard ligt het er ook aan hoe u uw mosselen eet. Want gegratineerd of in een volle roomsaus is weer wat ongezonder dan mosselen bereid op de klassieke manier. Wel zijn mosselen rijk aan omega 3-vetzuren, die zeker goed zijn voor ons lijf.