Asperges staan ook wel bekend als het het 'witte goud'. Van ons mag het aspergeseizoen wel het hele jaar duren, want wat zijn we dol op de combinatie van asperges en wijn. Maar welke wijn hoort bij asperges: witte of rode? En zit er dan nog een verschil tussen de groene en witte variant? Op de vraag welke wijn je bij de asperges moet serveren, raden wij altijd witte wijn aan. Maar welke witte wijn bij asperges hangt sterk samen met de soort, de bereiding en natuurlijk de ingrediënten.
Welke wijn bij witte asperges?
Ga je voor de traditionele bereiding met Hollandse asperges, ei, ham en boter- of Hollandaise saus of gerookte zalm? Dan past een volle witte wijn, zoals een Chardonnay zonder eikenhout, er uitstekend bij. Het zachte karakter van de wijn gaat namelijk goed samen met de romige saus en de zachte smaak van de asperges. Hetzelfde geldt voor asperges à la flamande, oftewel asperges op zijn Vlaams.
Geen liefhebber van Chardonnay? Dan is een droge Pinot Blanc wijn uit de Elzas of een Duitse Weissburgunder ook erg lekker om erbij te drinken door zijn milde en frisse zuren. Echt een heerlijke, fruitige wijn.
Tot slot raden we Grüner Veltliner aan. De iets vegetale en bittere smaken van de asperges passen goed bij het licht peperige karakter van de wijn.
Welke wijn bij groene asperges?
Hebben toch de groene asperges je voorkeur? Ga dan eens voor een Sauvignon Blanc uit de Loire (Sancerre, Pouilly-Fumé of Touraine) of de Pays d'Oc. Ook een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of Chili is hier helemaal op zijn plek door zijn frisse karakter. Lekker bij een salade van geitenkaas en asperges.
Sauvignon Blanc past heel goed bij geitenkaas, omdat de wijn de smaken van asperges versterkt. Bovendien gaan de uitgesproken aroma's van groene appel en limoen goed samen bij het groene en stevigere karakter van de asperges.
Wil je toch liever rode wijn drinken bij asperges? Grill dan de groene asperges en wikkel ze in een dun gesneden plak serrano- of parmaham. Een top combinatie met rode Loire wijnen (rode Sancerre), Beaujolais of rode Bourgogne.
Vind gemakkelijk jouw ideale wijn voor bij de asperges in ons overzicht van alle aspergewijnen.
Recepten met asperges
Met asperges kun je de lekkerste gerechten op tafel zetten. Daarom hieronder een greep van een aantal recepten die gegarandeerd in de smaak zullen vallen.
Aspergeseizoen
Menigeen kijkt er reikhalzend naar uit: het aspergeseizoen. Vanaf begin januari tot eind juni zijn ze volop te krijgen, maar traditioneel gezien loopt het aspergeseizoen van eind april tot eind juni. De groene asperges zijn vaak het hele jaar door wel bij de supermarkt te koop, maar witte asperges alleen in het seizoen.
Wanneer je asperges koopt, let er dan op of ze er wel fris uitzien. Goede asperges horen een lichte glans te hebben en niet uitgedroogd te zijn aan de onderkant. Een andere veel gehoorde tip is het langs elkaar wrijven van de asperges. Als ze dan een soort piepend geluid maken, dan zijn ze vers. Maar dat is misschien een beetje eigenaardig om dat in de supermarkt te doen.
Wijn bij asperges
Juist door de verschillende bereidingswijzen is het lastig om één aspergewijn aan te wijzen. Toch wordt Pinot Blanc vaak als de ultieme aspergewijn weggezet. Ook zeker een goede keuze, maar het is altijd leuk om naar andere combinaties van asperges en wijn te kijken. Zoals hierboven al uitgelegd zijn er verschillende wijnadviezen voor asperges.
Groene asperges combineren beter met wat ‘grassige’ wijnen met veel zuur. Naast Sauvignon Blanc passen wijnen als Grüner Veltliner, Verdicchio en Bacchus ook heel goed. Die heerlijke witte wijnen hebben allemaal kruidige aroma’s die perfect passen bij groene asperges. Ook wanneer u maar kleine stukjes groene asperges door een salade of pasta mengt, is het belangrijk de wijn af te stemmen op de asperges. De smaak is namelijk dusdanig intens dat de groene asperges de smaak van het gerecht kunnen beïnvloeden.
Witte asperges missen dat groene en grassige aroma. Ze zijn zachter en smaken dan ook beter bij wat meer zachte wijnen. Naast de al genoemde Chardonnay of Pinot Blanc, passen ook wijnen van bijvoorbeeld Riesling of Pinot Gris heel goed bij witte asperges. Heerlijk met een licht tropisch fruit tintje. Vaak als het gaat om een net niet droge Duitse Riesling, is het een perfecte wijn combinatie.
Bereiden van asperges
Er zijn tientallen recepten te vinden met asperges. Op een bedje van spinazie met ei, in een pastagerecht, aspergesoep, gegratineerde asperges, asperges in een ovenschotel met zalm, eigenlijk is bij elk gerecht wel iets met asperges te bedenken. Dat maakt de groente zo ontzettend veelzijdig. En het fijne is, ze zijn nog gezond ook. Ze zitten boordevol vitamines en zouden helpen bij een lage bloeddruk, nierfunctiestoornissen en leverkwalen. De groente past ook zeer goed in een dieet, aangezien asperges weinig calorieën bevatten, maar dus wel veel vitamines.
Bewaren van asperges
Wanneer je asperges heeft gekocht hoeven ze niet gelijk op. Asperges zijn nog twee tot drie dagen prima in de koelkast te bewaren. Omdat asperges niet uit mogen drogen is het, vooral bij witte asperges, van belang om ze in een vochtige theedoek in de koelkast te bewaren. Invriezen kan ook, dan zijn ze langer houdbaar. Geschild en in een goed afgesloten diepvrieszakje zijn de asperges dan nog gerust vier tot zes maanden te bewaren.