Riesling staat bekend als één van de beste witte druivenrassen ter wereld. Vraag een wijnliefhebber naar wat een Riesling kenmerkt en iedereen zal de wijn anders omschrijven. Riesling is er namelijk in alle stijlen: van heel zoet tot strakdroog. Dankzij de uitbundige zuren heeft elk type Riesling een levendige smaak. Daarnaast beschikt de druif over een geweldig bewaarpotentieel. Maar wat eten we bij Riesling?
Wat eet je bij Riesling?
Riesling is een ideale gastronomische wijn bij:
- Zuurkool
- Witte asperges
- Witte vis
- Coq au vin
- Gans
- De Aziatische keuken
- Forel
- Paté
- Foie gras
- Varkensvlees
Aziatische gerechten
Met Zuidoost-Aziatische gerechten en Riesling zit u eigenlijk altijd goed. De levendige smaak van de wijn vormt een prachtige combinatie met het zoute, zure en zoete van deze keuken. Ga bij een droge Riesling voor een gerecht zonder al te veel chilipeper. Halfdroge Rieslings gaan goed samen met gerechten met een klein pepertje. Hoe zoetere de wijn, hoe scherper het gerecht ook mag zijn door de toevoeging van bijvoorbeeld peper, teriyaki- of hoisinsaus.
Europese gerechten
Een halfdroge Riesling smaakt heerlijk bij varkensvlees en gerechten met gans, omdat de frisse zuren van de wijn voldoende tegenwicht bieden tegen het wat vettige karakter van het vlees. Andere klassieke gerechten uit de Elzas zijn coq au vin en zuurkool. Deze gaan het beste samen met een droge Riesling. Als de witte asperges in het seizoen zijn, schenk er dan ook zeker een Riesling wijn bij. Tip: kook zuurkool in de Riesling wijn of laat de asperges een nacht in de Riesling weken. Gaat u liever voor vis? Ga dan voor een witte vis met een vleugje kruiden of forel.
Een echte zoete Riesling is een ideale dessertwijn bij bijvoorbeeld tarte tatin.