Je staat voor het schap met schuimwijn. Eindeloos veel flessen met de mooiste etiketten en meeste klinkende namen kijken je aan. Cava uit Spanje, Prosecco uit Italië en natuurlijk de beroemde Champagnes, uit het noorden van Frankrijk. Maar ook, Crémant. Oók uit Frankrijk. Van de familie van Crémant-wijnen is de Crémant de Bourgogne misschien wel de bekendste. Wat is Crémant de Bourgogne? Wat kan je verwachten als je deze wijn koopt? En wat serveer je erbij?
Ontstaan Crémant
Grappig genoeg is het begrip ‘Crémant’ oorspronkelijk ingevoerd door wijnproducenten in de Champagnestreek. Het begrip gaf aan dat een wijn een relatief lage flesdruk had, in ieder geval in vergelijking met de ‘echte’ Champagnes. Een lagere flesdruk betekent een zachter bruisende bubbel, dus je wist wat je kon verwachten bij het kopen van een Crémant-wijn.
Echter is Crémant sinds 1993 officieel een verzamelbegrip voor Franse schuimwijnen die buiten de Champagne gemaakt worden, maar wel volgende diezelfde manier geproduceerd worden. Aan het begin van de jaren negentig waren er drie Crémant appellations, inmiddels zijn dat er acht:
Crémant d’Alsace
Crémant de Bordeaux
Crémant de Die
Crémant du Jura
Crémant de Limoux
Crémant de Loire
Crémant de Savoie
En dus ook: Crémant de Bourgogne.
Verschil Crémant de Bourgogne en Champagne
Nog even terug naar die andere beroemde schuimwijn uit Frankrijk: wat is het verschil tussen Crémant de Bourgogne en Champagne? Eigenlijk zijn de verschillen minimaal, vooral als je naar de belangrijkste eigenschap van een wijn kijkt: de smaak. Ook de productiemethode van de wijnen verschilt niet, beiden worden gemaakt via de méthode traditionelle. Wat wél een verschil tussen Crémant de Bourgogne en Champagne is, is dat de wijnmakers voor de eerstgenoemde enkel gebruik mogen maken van de druivenrassen die in Bourgogne te vinden zijn. Dat zijn de witte druivenrassen Chardonnay en Aligoté en de rode druivenrassen Pinot Noir en Gamay. Daarnaast is wettelijk vastgelegd dat Crémant de Bourgognes minimaal 9 maanden gerijpt moet hebben. Voor Champagne is dat minimaal 15 maanden.
Méthode traditionelle, wat is het ook alweer?
Bij de méthode traditionelle vindt er een tweede gisting plaats, op fles. Tijdens het bottelen, het overschenken van de wijn in flessen, wordt er een mix van suiker en gist aan de wijn toegevoegd, waarna de fles wordt afgesloten met een (kroon)kurk. De toegevoegde gistcellen zetten de suiker om in alcohol, waarbij koolzuur vrijkomt. Het koolzuur zorgt voor de bubbels in de wijn.
Hoe smaakt Crémant de Bourgogne?
Een Crémant de Bourgogne heeft een levendige lichtgele kleur en een energieke bubbel die voor een heerlijk mondgevoel zorgt. De heerlijke geur doet niet onder voor die van een goede Champagne. Crémant de Bourgogne wijn is krachtig en vol van smaak. Naast volrijp geel fruit en frisse citrus, kan je ook brioche en geroosterde amandelen proeven.
Wat eet je bij Crémant de Bourgogne
Natuurlijk is deze schuimwijn fantastisch als (feestelijk) aperitief. En eigenlijk is de combinatie van een dergelijke wijn met frisse bubbels en vis altijd een goede en dat geldt ook voor een Crémant de Bourgogne. Met tonijn sashimi, zalm uit de oven of rauwe oesters met citroensap zit je dus goed. Een iets minder voor de hand liggende maar net zo goede keuze is het schenken van Crémant de Bourgogne bij een kaasplank. Zo zijn romige witschimmelkazen een echte traktatie bij een Crémant de Bourgogne die voor een groot deel Chardonnay bestaat. Maar ook bij iets pittige geitenkaas is deze mousserende wijn erg lekker.