Misschien bent u het weleens tegengekomen op een etiket, het begrip ‘Blanc de Blancs’. De letterlijke Franse vertaling is ‘wit van de witte’, waarmee men simpelweg wil duiden dat een witte wijn enkel van witte druivenrassen is gemaakt. Logisch toch, denkt u wellicht. Worden de meeste witte wijnen immers niet van witte druivenrassen gemaakt? Klopt, de meeste witte wijnen worden inderdaad gemaakt van witte druivenrassen. Maar, er wordt óók witte wijn van blauwe druivenrassen gemaakt. Hoe zit dat precies? En bij welke wijnsoorten wordt het begrip ‘Blanc de Blancs’ gebruikt?
Hoe zat het ook al weer? We frissen even uw geheugen op: hoe krijgt een wijn zijn kleur? Het vruchtvlees van een druif is – bijna altijd – volledig kleurloos en het is dus de druivenschil die een wijn zijn kleur geeft. Het zijn de anthocyanen (kleurstoffen) in de schil die rode wijnen hun prachtige kleur geven. Vooral bij rode wijnen zijn de diepte en kracht die de kleur van de schil hebben, van groot belang voor de uiteindelijke kleur van een wijn.
Bij het maken van witte wijn is het sap vaak maar kort in contact geweest met de schillen. En ook rosé wordt dus gemaakt van blauwe druivenrassen, waarvan de schillen maar kort in aanraking komen met het sap. Waardoor de wijn uiteindelijk haar kenmerkende en prachtige lichtrode of roze kleur krijgt. Die schil is overigens wel voor meer bepalende kenmerken van een wijn verantwoordelijk, de schil geeft een wijn namelijk niet alleen zijn kleur maar bepaalt ook voor een belangrijk deel zijn smaak, geur en structuur.
Blanc de Blancs
Terug naar de Blanc de Blancs. Het begrip wordt het meest gebruikt in de Franse Champagnestreek, waar het grootste deel van de wijnen gemaakt wordt van drie druivenrassen, Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Ja, u leest het goed, één wit druivenras en twee blauwe druivenrassen. Het gros van de Champagnes bestaat overigens uit een blend van deze drie rassen (en dan ook nog eens uit verschillende jaren). Maar, Champagne die wél uitsluitend gemaakt wordt van de witte Chardonnay-druif, wordt dus Blanc de Blancs genoemd.
Blanc de Noirs
Is een witte Champagne gemaakt van twee blauwe druivenrassen? U raadt het al, dan wordt de wijn een ‘Blanc de Noirs’ genoemd. Als een wijnmaker een Blanc de Noirs-wijn maakt, is het een halszaak dat de schillen van de druif direct na het persen verwijderd worden, om zo te voorkomen dat dat er geen kleurstoffen in het sap terecht komen.
Wat is het verschil in smaak en kleur, tussen een Blanc de Blanc en een Blanc de Noirs? Een Blanc de Noirs-Champagne is vaak iets fruitiger en heeft meer structuur dan zijn witte evenknie, gemaakt van de Chardonnay-druif. En afhankelijk van hoe snel de schillen verwijderd worden, hebben Blanc de Noirs-Champagnes soms een abrikooskleurige teint.
Ook zonder bubbel
Hoewel de begrippen Blanc de Blancs en Blancs de Noirs nog steeds veruit het meest gebruikt worden voor mooi bruisende Champagnewijnen, wordt er ook door wijnmakers buiten deze Noord-Franse streek steeds meer geëxperimenteerd met deze wijnsoort. Duitsland neemt hierin het voortouw. Daar worden steeds meer stille witte wijnen van blauwe druivenrassen gemaakt, waarbij Pinot Noir (Spätburgunder) een veel gebruikt blauw druivenras is.