Reserva en Gran Reserva zijn termen die op de etiketten van Spaanse wijnen voorkomen. Deze staan voor de (hout)rijping die de wijnen hebben ondergaan. Klinkt wat ingewikkeld, maar we leggen het je in dit artikel uit.
Spanje heeft een algemene classificatie voor houtrijping, maar er zijn ook een aantal wijnregio’s die hun eigen, strengere, regels hebben voor de rijping van de wijnen. Zo is de minimale rijping voor rode Gran Reserva wijnen uit Rioja en Ribera del Duero langer dan in de rest van Spanje.
Gran Reserva
Gran Reserva duidt op een minimale houtrijping van 18 maanden, maar in Rioja en Ribera del Duero is dat zelfs 2 jaar. De totale minimale kelderrijping voor alle Gran Reserva wijnen is 5 jaar. Deze wijnen mogen dus pas in het zesde jaar na de oogst verkocht worden.
Witte wijn en rosé met de benaming Gran Reserva is zeldzamer. Bij deze wijnen is een houtrijping van minimaal 6 maanden verplicht en in Rioja is dat 12. De wijn mag pas in het vijfde jaar na de oogst verkocht worden, dus na een minimale kelderrijping van 4 jaar.
Rioja Gran Reserva
Zoals gezegd gelden er in het wereldberoemde wijngebied Rioja andere voorwaarden voor houtrijping van Crianza en Gran Reserva wijnen. Dit wijngebied heeft sinds 1991 de classificatie DOCa. Dit is de hoogste classificatie in Spanje. Om deze te waarborgen zijn de regels voor het rijpen van de wijn nog strenger.
Joven en Crianza
Naast Reserva en Gran Reserva bestaan er ook andere wijntermen die de Spaanse etiketten sieren wanneer het gaat om rijping van de wijnen. 'Joven' betekent 'jong' en deze wijnen zijn ook bedoeld om jong te drinken. De smaak wordt dan ook gedomineerd door fruittonen. Wijn met 'Joven' op het etiket, heeft niet vaak houtopvoeding gehad. Indien dit wel het geval is, dan is het voor maximaal zes maanden. Een 'Crianza' rijpt minimaal zes maanden op hout.
Reserva wijn
Als we kijken naar al die strenge regels, dan kunnen we wel stellen dat Reserva wijnen krachtiger zijn dan wijnen die niet twee jaar, drie jaar of zelfs vijf jaar hebben gerijpt. Dankzij die lange rijping, en dan met name de rijping op eikenhouten vaten, is een Reserva wijn vaak iets bijzonders. Een wijn met 24 maanden houtrijping heeft zoveel meer kracht en bewaarpotentieel, dan een wijn met weinig tot geen lagering in eiken vaten. Reserva wijnen passen dankzij het krachtige karakter heel goed op tafel als dinerwijn. Schenk een Reserva bij een lekkere stoofschotel of bij de Beef Wellington met kerst.