Christmas is around the corner! Misschien is de vraag ‘wat staat er op het kerstdiner menu?’ al voorbijgekomen in uw familieapp. Heeft u nog geen idee en zoekt u ideeën voor een feestelijke kerstdiner? Lees dan verder. De Wijnbeurs tipt heerlijke gerechten én wijnsuggesties.
Kerst amuse
Met het aperitief zet u de toon voor de avond. Belangrijk dat u indruk maakt dus! Schenk bijvoorbeeld een frisse 100% Chardonnay uit Frankrijk, in de stijl van Chablis. Zuiver van geur, strak en sappig van smaak. Serveer daarbij verse oesters, rauw met slechts een paar frisse druppels citroensap of ga voor gegratineerde oesters, met Parmezaanse kaas! Een bubbel werkt ook altijd uitstekend als aperitief. U kunt deze nog feestelijker maken door er wat fruit aan toe te voegen. Bijvoorbeeld een aardbeitje, framboos of rode besjes.
Kerst voorgerecht
Met het voorgerecht begint het kerstdiner pas echt. Een typisch kerstgerecht is de garnalencocktail. Afgezaagd? Misschien, maar wel ontzettend lekker. Zorg dat de avocado perfect rijp is, pers vers limoensap en maak de saus van zelfgemaakte mayonaise, biologische ketchup en een scheut van uw beste whisky, voor net dat beetje extra. Het is tenslotte kerst. Wilt u uw gasten een moderner voorgerecht voorschotelen? Ga dan voor een gerecht met knolselderij. Deze groente is niet meer weg te denken uit de keukens van de beste vegetarische restaurants en dat is niet voor niets. U kunt knolselderij fantastisch poffen in de oven om haar zalvende zachte en aardse smaak kracht bij te zetten en dan serveren in plakken of pureren. Heerlijk met in roomboter gesmoorde paddenstoelen!
Een witte wijn ligt het meest voor de hand bij deze gerechten. Verras uw gasten door een bubbel te serveren, een cava bijvoorbeeld. Lekker fris, met limoen en grapefruit en een energiek bruisende bubbel. Als u geen fan van bubbels bent, past een Riesling uit de Elzas of een wat meer strakke Chardonnay ook uitstekend bij deze kerstvoorgerechten.
Kerst hoofdgerecht
Een kerstdiner thuis vraagt om een indrukwekkend hoofdgerecht. Hét moment om uit te pakken. Ga voor een mooi braadstuk, dat u uren laat sudderen in de oven om dat sappige vlees op tafel te zetten waar uw gasten geen genoeg van kunnen krijgen. Bij een braadstuk kunt u het best een echte kerstwijn schenken, zoals een rijke, fluweelzachte Bordeaux met een fris fruitige geur. Kies voor een wijn met veel rood fruit (kersen, frambozen en cassis) en een vleug vanille voor de beste combinatie.
Eet u geen vlees? Of wilt u eens wat anders? Ga deze kerst dan voor een vegetarisch hoofdgerecht. We weten inmiddels dat we niet hoeven in te leveren op smaak als we vegetarisch eten. Maak een hartige taart waarin een fantastische in de oven geblakerde pompoen de hoofdrol speelt. Pompoen, gesmoorde cantharellen en geroosterde hazelnoten doen zelfs echte carnivoren vergeten dat er geen vlees in het kersthoofdgerecht zit.
Dessert
Hopelijk heeft u nog ruimte over voor een feestelijk dessert. Met een ijsmachine maakt u in een handomdraai vers ijs, volledig naar eigen smaak. Probeer de verrassende combinatie van aardbei en rozen, of watermeloen en sinaasappelbloesem. Een andere echte klassieker én indrukwekkend sluitstuk van een smaakvol kerstdiner, is de Charlotte taart: een frisse taart, vaak gemaakt van yoghurt en slagroom, bedekt met rode vruchten als frambozen en omringd door rechtopstaande lange vingers, die met een elegante strik bij elkaar gehouden worden. Een fantastische dessertwijn bij een Charlotte taart is een Moscato d’Asti uit Italië. Deze friszoete dessertwijn met fijne bubbels vol abrikoos en nectarine is loepzuiver en een perfecte combinatie met de friszoete taart.
Besluit u het dessert over te slaan en enkel koffie en thee te serveren? Zorg dan toch voor een kleine versnapering, om het kerstdiner in stijl af te sluiten. Bak zelf kerstkoekjes met stukjes pure chocolade en gember of zet een schaaltje chocoladeboontjes op tafel. Een klein glaasje stroperige, koperkleurige port, met smaken van toffee, vanille en chocolade die perfect aansluiten bij deze laatste gang, maken uw kerstdiner compleet.