Bordeaux kennen we vooral van de rijke, krachtige rode wijnen die er gemaakt worden van de druiven Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc. De witte wijnen van Bordeaux zijn bij het grote publiek is minder bekend, maar ook in Bordeaux worden er prachtige droge witte wijnen gemaakt. Maar wist u dat er vijftien verschillende appellations zijn voor (edel)zoete wijnen in Bordeaux? De bekendste van deze appellations is Sauternes. Wijnen uit deze appellations genieten wereldwijd veel aanzien.
Waar ligt Sauternes?
Sauternes wordt door liefhebbers van edelzoete wijnen toch wel gezien als het summum. Zelfs in de negentiende eeuw was Sauternes al zeer geliefd. Sauternes grenst aan Barsac, ook een bekende en geliefde appellation voor edelzoete wijnen, in het Graves gebied. Sauternes is wat heuvelachtiger en de beste wijnhuizen liggen vaak op de heuvels.
Hoe smaakt Sauternes?
De dessertwijnen zijn rijk, krachtig en vol karakter. Aroma’s van rijp fruit worden verfraaid met levendige zuren, bloesem, kamperfoelie, perzik, amandelen, gedroogde abrikoos, gekonfijt citrusfruit en soms wat vanille. Een jonge Sauternes heeft nog een frisse goudgele kleur die na jaren rijping meer richting oranje verschuift. Sauternes kunnen erg lang rijpen. Zo werd er in 1996 nog een fles van top wijnhuis Château d’Yquem geproefd uit 1811. Die bleek zich nog uitstekend te hebben gehouden.
Hoe wordt Sauternes gemaakt?
Sauternes wordt gemaakt mede dankzij een schimmel. Dat klinkt misschien een beetje raar, maar toch is het zo. Dit proces heet pourriture noble, oftewel edele rot of nobele rot en treedt op door de schimmel botrytis cinerea. Op de hellingen langs de Garonne zijn de omstandigheden optimaal voor het maken van liquoreuze botrytiswijnen. Luchtvochtigheid is bij dit proces enorm belangrijk. Als de ochtendnevel in augustus en september wordt gevolgd door een warme, droge middag, dan treedt de gunstige edelrot op. Is het te nat? Dan verandert het in grijze rot en is de kans op een edelzoete wijn verkeken. Door de edele rot verdampt een groot deel van het vocht in de druiven, waardoor er naar verhouding veel meer suikers in de druif achterblijven. Het sap dat uit de geperste druiven komt is daardoor veel rijker en zoeter, bijna nectar.
Druiven die worden gebruikt voor Sauternes zijn Sémillon, Sauvignon Blanc en Muscadelle. Sémillon is van deze druiven het meest gevoelig voor botrytis en daarom erg belangrijk voor wijnboeren die deze rijke dessertwijn willen maken.
Hoe drink je Sauternes?
Sauternes is geen wijn om maar even zo te drinken bij de borrel. Maar welk dessert past bij Sauternes? Het is een wijn die zich uitstekend leent bij desserts op basis van fruit. Zoals een tarte tartin van abrikozen, peer of appel. Ook apfelstrudel, cheesecake en crème brulée zijn een goede match. Kaas is ook zeker een goede optie. Maar weke kaas past bij Sauternes? Ga voor harde blauwschimmelkazen, zoals Roquefort, Gorgonzola en Stilton.