Sangiovese, de sleutel tot het Italiaans wijnsucces

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele wijnen in uw winkelwagen van uw vorige bezoek. Wilt u deze wijnen toevoegen aan uw huidige bestelling?

Geplaatst door: De Wijnbeurs
op 21-02-2022
Share
Toscaanse wijn Sangiovese
Toscaanse wijn Sangiovese

Het blauwe druivenras Sangiovese is onmisbaar voor wijnmakers in Italië. De druif is in veel wijngaarden in het land te vinden. Vooral in Toscane levert de druif fantastische Italiaanse rode wijnen, die men ver buiten de landsgrenzen kent. Door zijn gevoeligheid (de druif reageert sterk op soort terroir en klimaat) worden er mooie rode Italiaanse wijnen in uiteenlopende stijlen van Sangiovese gemaakt. Waar in Italië worden Sangiovese wijnen gemaakt die het proeven waard zijn?

Onze klanten zeggen Uitstekend 4.6 uit 5 op basis van 6.078 reviews

Sangiovese

Sangiovese is een authentiek Italiaans druivenras dat niet in overal ter wereld goed aardt. De druif reageert namelijk sterk op invloeden van klimaat en terroir en hoewel dat in Italië fantastisch uitpakt, is dat niet overal het geval. Zo komt het dat door de vele Italiaanse wijngebieden waar Sangiovese in Italië verbouwd wordt, van Toscane tot Puglia, wijnen in heel diverse stijlen ontstaan. De smaak van een klassieke Sangiovese? Soepel en fruitig, stevige tannines, prettig aanwezige zuren en met kruidige Sangiovese aroma’s van tijm en kers. Wordt een Sangiovese wijn op hout gerijpt? Dan ontwikkelt de Italiaanse rode wijn een mooie dosis gekonfijt fruit, tonen van karamel en een prettige rokerigheid.

Toscane

In de wijngaarden van de beroemde wijnstreek Toscane is Sangiovese goed vertegenwoordigd en worden er goede tot uitstekende Toscaanse wijnen met internationale allure van de druif gemaakt. Sangiovese is onder meer aangeplant in beroemde DOCG’s als Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano en staat aan de basis van de Chianti, dé wijn die Toscane als wijnregio op de kaart heeft gezet. Wijnen die vallen onder ‘Chianti DOCG’, moeten voor minimaal 70% uit Sangiovese bestaan. Chianti wijnen zijn soepel (en laag in alcohol) maar hebben complexe fruittonen van kersen, blauwe bessen en aarde, stevige tannines en zuren.

Brunello di Montalcino

De klassieke Sangiovese wijn die in Brunello di Montalcino gemaakt wordt is krachtig en wereldberoemd. Niet voor niets heeft Brunello wijn de bijnaam ‘de koningin van Italië’.

Het was Ferruccio Biondi Santi die in het jaar 1870 een variant op de Sangiovese-druif aanplantte, de Sangiovese Grosso (ofwel Brunello), en daarmee de eerste stappen naar het succes van deze wijnen zette. De Brunello-druif werd namelijk fantastisch rijp door het droge en warme Toscaanse klimaat. Met zijn granaatappelrode kleur, stevige karakter en de rijke, genuanceerde smaak van fruit (bessen en zalvende kersen), aardse tonen (truffel en ceder) en een opvallende frisheid, maakt deze wijn tot op de dag van vandaag indruk. Makers van Brunello zijn inmiddels verplicht hun wijnen minimaal 2 jaar op hout te rijpen en dat proeft u aan een subtiele vanillesmaak. Overigens zijn ook de niet op hout gerijpte rode wijnen uit Montalcino erg lekker, proeft u maar eens een Rosso di Montalcino!

Toscaanse wijn SangioveseToscaanse wijn Sangiovese
Toscaanse wijn SangioveseToscaanse wijn Sangiovese

Super Tuscan

Als we het over Sangiovese hebben, kan het begrip ‘Super Tuscan’ niet ontbreken. Tot de jaren zeventig van de vorige eeuw was het binnen de Italiaanse DOC(G)-classificering niet toegestaan wijnen te maken waarin Italiaanse en internationale druivenrassen gemengd werden. Hoewel dat wijnmakers er niet van weerhield deze blends te maken en ze bovendien van zeer goede kwaliteit waren, konden ze enkel op de markt gebracht worden onder de naam Vino da Tavola, ofwel ‘tafelwijn’. Om toch te kunnen laten zien van welke uitstekende kwaliteit deze wijnen waren, werden de blends tot ‘Super Tuscans’ gedoopt en meer recent werden ze ondergebracht in de categorie IGT Toscana.

Bolgheri

De eerste Super Tuscans, met een intens en krachtige karakter dat typerend voor deze wijnen is, komen uit Bolgheri. Een stadje aan de kust van Toscane, gelegen in een gebied dat van oorsprong moeras was. Toen het dat moeras aan het begin van de 20e eeuw werd gedempt, ontstonden grote lappen zeer vruchtbare landbouwgrond. Hoewel er in eerste instantie enkel simpele witte en rode wijnen gemaakt werden, zag een stel eigenwijze wijnmakers als gauw het potentieel van het gebied voor rode wijn. Het waren Sassicaia en Tenuta San Guido die internationale druiven als Cabernet en Merlot gebruikten om krachtige rode wijnen te maken die inmiddels zijn uitgegroeid tot de meest gewilde wijnen ter wereld. In 1994 werden de DOC regels aangepast, zodat ook deze wijnen als Bolgheri DOC konden worden verkocht.