Het fijne aan een brunch is dat er van alles mogelijk is. Van hartig tot zoet en van koude tot warme gerechten. Een kerstbrunch, is net als het kerstdiner, iets om samen van te genieten. Met een tafel vol eten en heerlijke kerstwijnen is de kerstbrunch dan ook een gegarandeerd succes.
Wijn en spijs combinaties voor de kerstbrunch
Wilt u goede wijn en spijs combinaties maken met de kerstbrunch, dan is het verstandig de gerechten in de juiste volgorde op tafel te zetten. Begin met de frisse, lichte gerechtjes en werk door naar de zwaardere gerechten. Sluit af met zoet. Bij elke type gerecht past weer een andere wijn.
De eerste gang
Begin met lichtere kerstgerechtjes, bijvoorbeeld met mini quiches, een garnalencocktail, clubsandwiches, gevulde eitjes en courgettesoep. Wijnen die goed bij dit soort lichtere gerechten passen zijn bijvoorbeeld Sauvignon Blanc, Albariño, Verdicchio, een niet al te zware Chardonnay of een rosé.
Een schuimwijn past ook altijd goed bij de eerste gang van het kerstdiner. Vooral bij gefrituurde gerechten kan een mousserende wijn zeker een uitkomst bieden.
De tweede gang
Vervolgens gaan we een stapje hoger wat betreft intensiteit van de gerechten en de wijnen. Denk aan garnalenkroketten, roerei met zalm op toast, mini (hartige) pannenkoekjes met bijvoorbeeld spek en pasteitjes met kippenragout... Bij deze heerlijke kerstgerechten past een mousserende wijn of een Chardonnay met houtrijping, maar een Pinot Noir kan ook goed bij een stuk zalm geserveerd worden.
De derde gang
Wat zoete desserts betreft is er enorm veel mogelijk. Een kersttulband kan eigenlijk niet ontbreken. Daar kan een mooi glas friszoete Moscato bij geserveerd worden. Die wijn past ook gelijk bij een fruitdessert. Een chocoladedessert is goed te combineren met Port of een glas zoete Pedro Ximénez Sherry.
Wijncocktails bij de kerstbrunch
In plaats van een fles wijn kunt u er ook voor kiezen om een wijncocktail te serveren bij de kerstbrunch. Wat dacht u van een Mimosa? Een cocktail gemaakt van een mousserende wijn, bijvoorbeeld een droge Champagne, Cava of Prosecco, vermengd met sinaasappelsap en een scheutje Cointreau. Of kies voor een Scroppino. Een Scroppino wordt als tussengerecht of nagerecht geserveerd en wordt gemaakt van Prosecco, citroensorbetijs en een scheut wodka.
Basissmaken
Om te bepalen welke wijn bij welk gerecht past, is het goed om op de basissmaken te letten en zo uw keuze te maken. Zuur en wijn gaan goed samen, maar ze moeten wel aan elkaar gewaagd zijn. Eten met veel zuur vraagt ook om een wijn met veel zuur. Wijnen met bijvoorbeeld het aroma van citroen passen ook bij de wat zuurdere gerechten met citroen. Te denken valt aan Riesling, Sauvignon Blanc of Verdejo. Rode wijnen met mooie zuren zijn er ook, zoals een Italiaanse Sangiovese. Perfect bij gerechten met tomaat. Zoute gerechten gaan goed samen met zure wijnen.
Zout tempert namelijk de zuren en andersom. Bij zout eten mag daarom best een scherpe wijn. Gerechten met bijvoorbeeld zoute feta gaan goed samen met een Gavi of een Sauvignon Blanc.
Tip: Is de saus te zout? Roer er dan wat citroensap door om de saus weer in balans te brengen.
Bitter past bij bitter. Kies bij een bitter gerecht daarom voor een wijn met tannine of frisse zuren. Een zachte en ronde wijn kan anders al snel wat zoeter gaan smaken. Bittere ingrediënten zijn onder meer witlof en rucola. Kies voor een rode wijn met zuren, zoals een Sangiovese (Chianti), of een witte wijn van Sauvignon Blanc. Om het vet in een gerecht te breken, past een wijn met stevige zuren of tannine. Bij een gerecht met veel kaas past een mousserende wijn dan ook goed.
Suiker kan een wijn volledig platslaan en het zelfs bitter en zuurder laten smaken. Zorg dat de wijn altijd zoeter is dan het gerecht. Kies bij een fruitdessert bijvoorbeeld voor een Moscato d’Asti of een Sauternes.
Meer tips
Kijk voor meer mogelijkheden voor het kerstdiner op onze speciale pagina voor wijn en spijs combinaties met kerst of bekijk meer feestelijke tips om deze kerst samen te genieten.