Zeetongfilet met beurre blanc en rivierkreeftjes

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?

Geplaatst door: De Wijnbeurs
op 06-11-2023
Share
Zeetongfilet
Zeetongfilet

Waan jezelf in de elegantie van de Franse keuken en laat je verrassen door de rijke smaken van de zee. Dit recept zal elke visliefhebber zijn of haar hart veroveren. Laat de ideale wijn dit gerecht begeleiden, roep iedereen na 30 minuten aan tafel en een geslaagde Kerstmis it is!

Onze klanten zeggen Uitstekend 4.5 uit 5 op basis van 7.287 reviews

Ingrediënten - 4 personen

•  1/2 romanesco

•  200 g baby-regenboogworteltjes

•  100 g peultjes

•  250 g roomboter

•  1 sjalotje

•  250 ml droge witte wijn

•  100 ml slagroom

•  8 zeetongfilets

•  1 el bloem

•  100 g gepelde rivierkreeftjes

Bereiding: 30 min

Verdeel de romanesco in kleine roosjes. Halveer de baby-worteltjes in de lengte. Breng een pan water aan de kook en zet een kom ijskoud water klaar. Kook de romanesco 3 min en schep dan met een schuimspaan in het koude water. Kook de worteltjes 2 min. en schep ze ook in het koude water. Kook de peultjes 1 min. en doe ze ook in het koude water.

Snijd 225 g koude boter in blokjes en zet die terug in de koelkast. Snipper het sjalotje. Schenk de witte wijn in een steelpan, voeg de sjalot toe en laat het geheel inkoken tot ¼. Voeg de slagroom toe en laat vervolgens inkoken tot de helft. Zeef het mengsel en doe terug in de pan en zet op het kleinste pit.  Voeg de koude blokjes boter in kleine delen toe en roer met een garde tot een mooie beurre blanc saus. Breng op smaak met witte peper en zout.

Warm de geblancheerde groenten 30 sec. op in kokend water en laat goed uitlekken. Verhit 25 g boter in 2 koekenpannen. Bestuif de zeetongfilets licht met bloem en bestrooi met wat peper en zout. Bak ze 4 min. op middelhoog vuur. Keer halverwege. Leg de zeetongfilets op 4 warme borden en leg de groenten erbij. Verdeel de saus over de vis, schep de rivierkreeftjes erop en serveer.

WIJNTIP: Laat Domaine du Cèdre Doré Chablis het recept begeleiden. Dit is een klassieke combinatie omdat zowel de vis als de wijn ziltig zijn. Het citrusfruit van de Chablis doet dienst als het ‘partje citroen’ bij de vis, wat alle smaken ‘optilt’. Het frisse zuur biedt tegenspel aan de romigheid van de beurre blanc. Een loepzuivere Chablis, rijk van smaak. Al harmonieus op zichzelf, maar met dit visgerecht een topcombinatie.

TIP: Je kunt ook hele zeetongen of kabeljauwfilets gebruiken. De baktijd van de vis is dan 6-8 min.