Rollade, een echte klassieker bij het kerstdiner. Met dit recept steken we de rollade in een nét iets ander jasje: we maken er mini rollades van en bereiden hem met portsaus. Polentasterren erbij, groenten naar keuze en een heerlijke rode wijn: dat wordt genieten!
Ingrediënten - 4 tot 6 personen
Voor de polentasterren:
• 600 ml groentebouillon
• 180 polenta (snel kokend)
• 50 gr roomboter
• 4 el Parmezaanse kaas (geraspt)
• 1 bakplaat (20 x 30 cm)
• Olijfolie
• Steekvorm in vorm van ster
Voor de rollades:
• 6 bieflapjes (platgeslagen door de slager: 20 x 10 cm)
• Peper/zout
• Gedroogde oregano
• 6 el grove mosterd
• 12 plakken ontbijtspek
• 50 gr boter
• 100 gr gemarineerde tomaatjes
• 50 gr pijnboompitten (geroosterd)
• 2 el tomatenpuree
• 300 ml rode ruby port wijn
• 1 el honing
• 500 ml krachtige runderbouillon
• 1 el maizena
• 2 tl water
• 4 zoetzure augurken (fijngesnipperd)
• 2 grote uien (fijngesnipperd)
• 1 winterwortel (geschild en in kleine blokjes gesneden)
• 1 selderijstengel (in kleine blokjes gesneden)
Bereiding: 1 uur
Laat de bieflapjes op kamertemperatuur komen.
Breng voor de polentasterren de bouillon samen met de boter aan de kook. Voeg al roerend beetje voor beetje de polenta toe en klop met een garde tot een gladde en stevige pap. Voeg de kaas toe, roer om en laat een paar minuten koken op zacht vuur. Stort de polenta op de ingevette bakplaat, strijk glad en laat 30 minuten afkoelen in de koelkast.
Leg het vlees op een plank en bestrooi de lapjes met peper, zout en oregano.
Bestrijk ieder bieflapje met 1 el mosterd. Leg daarna 2 plakjes ontbijtspek en 1 gemarineerd tomaatje op het vlees. Bestrooi met 1 el gesnipperde ui en augurk en wat van de pijnboompitten.
Rol de lapjes op tot een mini rollade: steek vast met 2 prikkers of bind vast met 3 stukjes slagerstouw.
Smelt de boter in een braadpan op middelmatig vuur en braad de mini rollades rondom bruin. Haal uit de pan en houd ze apart op een bord. Voeg de wortel, selderij en tomatenpuree toe aan de braadpan en roerbak voor 5 minuten. Blus dan af met de port wijn, voeg 1 el honing toe, doe de deksel schuin op de pan en laat de wijn tot de helft inkoken op middelmatig vuur.
Voeg de bouillon toe en breng opnieuw aan de kook. Doe de deksel weer schuin op de pan en laat 10 minuten inkoken. Leg de mini rollades in de jus en laat 30 minuten smoren op zacht vuur. Keer regelmatig.
Stort de polenta op een plank, steek een paar sterren uit de plak en leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat. Bestrijk ze met de olijfolie en bestrooi ze met wat extra maismeel. Verwarm wat olijfolie in een koekenpan en bak de sterren 5 tot 10 minuten per kant lichtbruin en krokant. Houd warm op zacht vuur.
Roer voor de wijnsaus 1 el maïzena los met 2 tl water. Roer het goed door de vleesjus en laat 1 minuut koken tot de rode wijnsaus licht gebonden is.
Serveer de runderrollades met de polentasterren en diverse groentes, bijvoorbeeld boontjes gerold in spek en geroosterde groentes naar keuze.
Eet smakelijk! Vergeet de wijn niet: ga voor een Garnacha wijn, een Rhône, Bordeaux of Chianti.