Met dit kerstrecept voor gebraden kip met cranberries steelt u de show in de keuken en wordt het een heerlijke Kerst. Een glas wijn naar keuze erbij en het plaatje is compleet.
Ingrediënten - 4 personen
-
1 pakje roomboter zonder zout en op kamertemperatuur
-
Rasp & sap van 1 sinaasappel
-
1 tl peper en 1 tl zout
-
1 tl gedroogde Italiaanse kruiden
-
1 teen knoflook (geperst)
-
1 grote biologische kip ca. 1400 gram (b.v. een Kemper haan panklaar)
-
2 el olijfolie
-
2 doosjes cranberries uit de vriezer
-
1 sinaasappel (in plakken gesneden)
-
2 el suiker
-
15 gr rozemarijn
- 1 bakplaat
Bereiding (1 uur en 45 minuten)
Verwarm de oven 200 graden.
Meng de boter, rasp van sinaasappel, peper/zout, Italiaanse kruiden en de knoflook goed door elkaar tot een zachte gekruide boter.
Maak de huid voorzichtig los van de kip en verdeel voorzichtig de boter gelijkmatig onder de huid van de kip. Smeer de rest er overheen.
Smeer de bakplaat in met wat olie, verdeel de cranberries en de plakjes sinaasappel over de bodem, bestrooi met 2 el suiker en giet het sinaasappelsap eroverheen. Leg de takjes rozemarijn in de schaal. Leg de kip bovenop de cranberries en de takjes rozemarijn. Bestrooi de kip aan de buitenkant royaal met peper en zout. Bak de kip in de voorverwarmde oven eerst voor 40 minuten op 200 graden. Zet de oven daarna op 175 graden en bak nu nog eens 40 minuten.
Serveer de gebraden kip op een schaal en schep de cranberries over de kip.
Serveer met gebakken aardappeltjes, stoofperen en een heerlijk glas Unico Doppio of een ander glas stevige wijn naar keuze.