Gazpacho met krokante serranoham, een combinatie waar je misschien niet direct aan denkt, maar verrassend lekker is. Zeker in combinatie met een lekker glas witte wijn. Benieuwd hoe de gazpacho gemaakt wordt?
Ingrediënten - 2 personen
- Halve galiameloen (voor soep en garnering)
- 200 gr blanke amandelen
- 2 tenen knoflook geperst
- 10/15 pitloze groene druiven, gehalveerd
- 450 ml koud water
- 2 sneetjes wit casino brood zonder korst
- 100 gr serranoham
- 2 el Sherry azijn
- Olijfolie
- Peper en zout
- Keukenmachine of blender en bakpapier
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Leg de ham tussen een velletje bakpapier en bak 10 minuten in de oven. Laat daarna afkoelen.
Laat de 2 sneetjes brood weken in een klein scheutje water.
Pureer de amandelen en meloen in de blender of keukenmachine met 100 ml koud water tot een dikke puree/pasta. Voeg de knoflook toe.
Haal het brood uit het water, knijp het vocht eruit, doe het bij de amandelpasta en meng de olijfolie samen met de azijn erdoor.
Voeg het resterende water toe en blend de soep totdat het een romig geheel is.
Breng de gazpacho op smaak met peper en zout, zet het minimaal 1 uur in de koelkast: de soep moet goed gekoeld zijn.
Garneer de soep met de halve druiven en nog wat bolletjes (of stukjes meloen). Verkruimel de krokante ham eroverheen.
“De frisromige gazpacho heeft een diepfruitige smaak net zoals de wijn. De amandelen in dit gerecht sluiten naadloos aan bij het lichtnotige karakter van een Franse witte wijn. Het krokantje van serranoham geeft een bijt en het zout brengt de wijn en gerecht nog meer naar elkaar toe. Prachtige combinatie."