Tip van Franz! "Toen ik later voor het kerstdiner op mijn studentenhuis het voorgerecht kreeg toebedeeld, was de keuze snel gemaakt: lobster cocktail. Maar dan zónder lobster, want dat paste niet in ons studenten budget. Ik verving de kreeften (op die éne na voor de pootjes) door goedkope Noorse garnalen en verstopte ze onder de super-saus van pa. Je raadt het al: ze hadden nog nooit zó’n lekkere ‘lobster’ gegeten! Onze vrienden verheugen zich er elk jaar weer op"
Ingrediënten - 10 personen
• 450 ml mayonaise
• 62,5 ml slagroom
• 1 blik druiven
• 2 tl mosterd
• 8 el ketchup
• 1 sherryglas port
• 150 ml rode wijn
• 1 el worcestersaus
• 1 druppel tabasco
• 1 grote kreeft
• 200 g Hollandse garnalen
• 200 g Noorse garnalen
• Bosje krulpeterselie
• Snufje suiker, zout & peper
Benodigdheden
• Garde
Bereiding: 45 min
Snijdt de ijsbergsla en de druiven en meng dit door elkaar. Pak de glaasjes erbij en verdeel het mengsel.
Pak een grote kom en klop hier de slagroom in op. Meng hier zorgvuldig de mayonaise, mosterd, ketchup, port, rode wijn en tabasco doorheen. Breng de saus op smaak met een snufje suiker, peper en zout.
Haal het vlees uit de kreeft en doe dit samen met de twee soorten garnalen in de glaasjes bij het mengsel van ijsbergsla en druiven.
Schenk de saus rijkelijk in de glaasjes en top het af met wat krulpeterselie, paprikapoeder en peper.
WIJNTIP: Heerlijk met een Bourgondisch rijke Chardonnay, zoals Hidden Treasures.